Terug

Volg Vandaag Inside

Spelregels wijzigen rond hands en penalty's, dit verandert er

Spelregels wijzigen rond hands en penalty's, dit verandert er

10 apr 2020, 13:02

Gisteren werd bekend dat de spelregelcommissie IFAB een aantal spelregels heeft aangepast en verduidelijkt. Zo heeft de commissie onder andere hands concreter gemaakt.

Aanvallend hands

Waar een handsbal in aanvallend opzicht altijd werd bestraft, wordt een onbewuste handsbal van een aanvallende speler alleen nog bestraft als het direct leidt tot een doelpunt of kans voor zijn ploeg. Een speler wordt alleen nog teruggefloten op het moment dat de bal nog een korte weg aflegt na de handsbal. Een korte weg wordt in dit geval gedefinieerd als één of twee passes. Tevens heeft de commissie duidelijk laten opnemen waar de arm stopt bij het bepalen van hands: bij de oksel.

Keeper van lijn bij strafschop

Tevens zijn de regels veranderd voor het overnemen van een strafschop wanneer een keeper te vroeg van zijn lijn komt. Komt een keeper te vroeg van de lijn en gaat de penalty naast, over, op de lat of op de paal, dan hoeft de strafschop niet over genomen te worden. Tenzij een doelman de speler duidelijk heeft beïnvloed. Een keeper krijgt ook niet direct een gele kaart wanneer hij te vroeg van zijn lijn komt. Een waarschuwing volstaat.

VAR

De scheidsrechter moet ook vanaf komend seizoen altijd naar de kant om de beelden te bekijken, indien hij duidelijk fout zit. De scheidsrechter hoeft dus niet bij een discutabele beslissing naar de kant, maar alleen als de VAR oordeelt dat er een duidelijke fout is gemaakt.

Normaal gesproken gaan de nieuwe regels in per 1 juni. Vanwege het coronavirus heeft de IFAB laten weten dat de competities zelf mogen beslissen of ze per 1 juni of vanaf de start van de nieuwe competitie de regels in laten gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.