Terug

Volg Vandaag Inside

Spelersvakbond vindt dat FC Barcelona Frenkie de Jong chanteert

Spelersvakbond vindt dat FC Barcelona Frenkie de Jong chanteert

26 juli 2022, 14:09

De Nederlandse spelersvakbond VVCS vindt het "waanzinnig" hoe FC Barcelona met middenvelder Frenkie de Jong omgaat. De financieel geplaagde Spaanse club wil het salaris van de 25-jarige Oranje-international verminderen of hem anders verkopen. Volgens VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko wordt De Jong door middel van chantage gedwongen om te vertrekken, ondanks zijn nog vier jaar doorlopende contract.

Levchenko vindt net als de Engelse oud-voetballer Gary Neville dat de internationale spelersvakbond FIFPro van zich moet laten horen. "Ik vind dat een vakbond alle spelers moet beschermen. Nu wordt een speler door een club in het nauw gedreven en weggejaagd. Dan is het aan een internationale vakbond om op te staan."

Maar veel meer dan een statement maken kan FIFPro niet doen, zegt Levchenko. "Als FC Barcelona zijn salaris blijft betalen, is er contractueel niets mis." De oud-speler van onder meer Vitesse, Sparta Rotterdam en FC Groningen vreest dat de Catalaanse club De Jong minder gaat laten spelen als hij niet met de salarisverlaging akkoord gaat. "FC Barcelona zal zich dan beroepen op sportieve gronden, maar voor de carrière van een jonge speler is het funest. Dat maakt het een soort afpersing."

Toch raadt Levchenko de voormalige Ajax-middenvelder aan om de salarisverlaging, naar verluidt bijna een halvering, niet te accepteren. "Ik zou 'nee' zeggen. FC Barcelona heeft de volledige verantwoordelijkheid. Het langetermijnbeleid van de club is dramatisch. Het is waanzinnig als spelers voor de financiële puinhoop moeten boeten." De 44-jarige voormalig Oekraïens international begrijpt het als De Jong, ondanks een vermeend akkoord tussen de Catalanen en Manchester United voor een transfersom van 75 miljoen euro, niet zou willen vertrekken. "Hij voelt zich net thuis daar en begrijpt de cultuur."

Levchenko vindt het helemaal dubbel dat 'Barça' tegelijkertijd met spits Robert Lewandowski (voor minimaal 45 miljoen euro) en buitenspeler Raphinha (zeker zo'n 55 miljoen euro) wel voor grote bedragen nieuwe spelers koopt. Dat maakt volgens Neville dat De Jong juridische stappen tegen zijn club moet overwegen. "En alle spelers zouden achter hem moeten staan", aldus de oud-speler van Manchester United via Twitter. "Een club die fortuinen uitgeeft aan nieuwe spelers terwijl ze degenen die onder contract staan niet hun volledige salaris betalen, is immoreel en illegaal."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.