Terug

Volg Vandaag Inside

Slaande Turkse voorzitter beticht scheidsrechter van schwalbe: 'Hij gooide zichzelf neer'

Slaande Turkse voorzitter beticht scheidsrechter van schwalbe: 'Hij gooide zichzelf neer'

13 dec 2023, 10:49

Voorzitter Faruk Koca van de Turkse voetbalclub Ankaragücü heeft zijn ontslag ingediend nadat hij in opspraak is gekomen door het neerslaan van een scheidsrechter. In een schriftelijke verklaring legde Koca uit dat zijn opstappen is bedoeld om verdere schade voor zijn club te voorkomen.

Koca beschuldigde de scheidsrechter in eerste instantie nog van een schwalbe. "Dit incident is ontstaan ​​als gevolg van de verkeerde beslissingen en het provocerende gedrag van de scheidsrechter. Het was mijn bedoeling om de scheidsrechter verbaal te belagen en in zijn gezicht te spugen. In plaats daarvan gaf ik hem een klap. Die klap heeft geen breuk veroorzaakt. Nadat ik hem had geslagen, bleef de scheidsrechter nog 5 à 10 seconden rechtstaan en gooide hij zichzelf daarna pas neer", aldus Koca tegenover de Turkse tak van CNN.

Koca verdedigde dus aanvankelijk zijn actie. Hij zou zijn geprovoceerd. In de verklaring die Ankaragücü uitbracht, bood de voorzitter zijn excuses aan. "Niets kan het geweld dat ik heb gepleegd legitimeren of verklaren. Mijn excuses aan de Turkse scheidsrechtersgemeenschap, het sportpubliek en onze natie."

Scheidsrechter Halil Umut Meler deelde maandagavond tijdens de wedstrijd tussen Ankaragücü en Çaykur Rizespor (1-1) twee rode kaarten uit, voor beide ploegen één. Diep in de blessuretijd maakte Adolfo Gaich gelijk namens Rizespor. Voorzitter Koca sloeg na het laatste fluitsignaal de arbiter in zijn gezicht, waarna de scheidsrechter op de grond viel en door anderen geschopt werd. Hij verliet het veld met een blauw oog.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Afschuw

FIFA-baas Gianni Infantino sprak schande van het geweld tegen de arbitrage en voorzitter Mehmet Büyükeksi van de Turkse voetbalbond TFF uitte ook zijn afschuw. "Helaas is deze aanval een schandvlek en beschamend voor het Turkse voetbal." Ook president Erdogan reageerde en maande tot kalmte. "Sport betekent vrede en broederschap. Sport is onverenigbaar met geweld", zei hij in een verklaring op sociale media.

Koca werd na het duel aangehouden en het Turkse Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. De Turkse bond kondigde zware straffen aan voor de betrokkenen en besloot de hoogste profdivisie Süperlig voorlopig stil te leggen.

Scheidsrechter Halil Umut Meler heeft het ziekenhuis in Ankara inmiddels verlaten. Dat meldt een arts van het ziekenhuis aan persbureau Reuters. Halil Umut Meler verliet het ziekenhuis met een gezwollen oog.

De Turkse voetbalcompetitie wordt volgende week dinsdag hervat, heeft de Turkse voetbalbond bekendgemaakt tijdens een persconferentie. 

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.