Terug

Volg Vandaag Inside

Sébastien Haller bij genomineerden voor Ballon d'Or

Sébastien Haller bij genomineerden voor Ballon d'Or

12 aug 2022, 21:21

Virgil van Dijk is genomineerd voor de Gouden Bal (Ballon d'Or) voor beste speler van het afgelopen seizoen. De verdediger van Liverpool is de enige Nederlander op de lijst van dertig spelers. Oud-Ajacied Sébastien Haller, die deze zomer de overstap maakte naar Borussia Dortmund, staat ook op de door het magazine France Football samengestelde lijst.

Lionel Messi ontbreekt bij de genomineerden. De Argentijn van Paris Saint-Germain won de prijs al zeven keer, waaronder vorig jaar. De Fransman Karim Benzema van Real Madrid is de grote favoriet.

De opzet van de Gouden Bal, die op 17 oktober wordt uitgereikt, is dit keer anders. De prijzen worden verdeeld op basis van de prestaties in een seizoen in plaats van in een kalenderjaar. Dat gebeurde mede na alle commotie over de laatste editie. De Ballon d'Or ging toen naar Messi, terwijl volgens veel voetballiefhebbers eigenlijk de Poolse spits Robert Lewandowski de prijs had moeten krijgen.

Bij de vrouwen maakt Oranjespits Vivianne Miedema kans op de Gouden Bal voor beste speelster. De aanvalster van Arsenal maakte afgelopen seizoen 21 doelpunten in 33 duels. Op het EK moest Miedema twee groepsduels toekijken vanwege een coronabesmetting. In de verloren kwartfinale tegen Frankrijk deed ze wel weer mee. Er zijn twintig speelsters genomineerd. De prijs wordt voor de vierde keer uitgereikt. Ada Hegerberg (2018), Megan Rapinoe (2019) en Alexia Putellas (2021) zijn de vorige winnaars. In 2020 werd de prijs vanwege het coronavirus niet uitgereikt.

Ryan Gravenberch is opnieuw genomineerd voor de Kopa Trophy, voorheen de Golden Boy Award. Dat is de prestigieuze prijs voor meest talentvolle voetballer op de Europese velden van afgelopen seizoen.

Gravenberch, die deze zomer overstapte van Ajax naar Bayern München, is de enige Nederlander op de lijst van tien kanshebbers. Vorig jaar behoorden Gravenberch en Jurriën Timber tot de groep van twintig genomineerden. De Spanjaard Pedri won toen de prijs.

Rafael van der Vaart was in 2003 de eerste winnaar van de Golden Boy-award. Na hem kregen onder anderen Wayne Rooney, Lionel Messi, Paul Pogba, Kylian Mbappé, Matthijs de Ligt (in 2018) en Erling Haaland de prijs.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.