Terug

Volg Vandaag Inside

'Scheidsrechters verbaasd om aanstelling Kooij bij AZ - Volendam'

'Scheidsrechters verbaasd om aanstelling Kooij bij AZ - Volendam'

28 okt 2022, 18:58

Binnen het scheidsrechterskorps is verbaasd gereageerd op de aanstelling van Joey Kooij als leidsman bij het duel tussen AZ en FC Volendam, zo meldt De Telegraaf. De scheidsrechter is namelijk property development manager bij Elfi, één van de shirtsponsors van AZ.

Er zou veel onbegrip zijn voor de keuze van scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. Volgens de collega's van Kooij kan de scheids het in cruciale gevallen nooit goed doen. Als een dubieuze beslissing in het voordeel van AZ valt, dan kan dat worden gezien als belangenverstrengeling. Bij een beslissing voor Volendam bestaat er volgens het korps kans op compensatiegedrag.

Om dit scenario te voorkomen hanteerde de KNVB eerder duidelijke richtlijnen. Zo floot oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg geen duels van Ajax omdat hij ook werkzaam was bij ABN Amro, de toenmalige hoofdsponsor van de Amsterdammers.

Voor Van Egmond is het geen enkel probleem dat Kooij het duel van AZ fluit. "De KNVB is bekend met de werkgevers van scheidsrechters. De één werkt bij de overheid, de ander heeft een dienstbetrekking in het bedrijfsleven, weer een ander is zelfstandig", schrijft de voetbalbond.

"De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten. Voor de KNVB staat de integriteit van de arbitrage niet ter discussie. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze scheidsrechters naar eer en geweten hun wedstrijden fluiten."

Enkele seizoenen terug floot Kooij geen duels van AZ omdat zijn zwager Calvin Stengs toen actief was voor de club uit Alkmaar. Sinds het vertrek van Stengs naar Frankrijk is dat geen probleem meer.



Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.