Terug

Volg Vandaag Inside

Jutta Leerdam met overmacht naar derde titel NK sprint

Jutta Leerdam met overmacht naar derde titel NK sprint

28 dec 2022, 00:00

Schaatsster Jutta Leerdam is voor de derde keer nationaal kampioene op de sprint geworden. De 23-jarige Zuid-Hollandse van Jumbo-Visma won de afsluitende 1000 meter in 1.12,80 en was daarmee opnieuw sneller dan het baanrecord dat ze een dag eerder had gereden. Leerdam won al de eerste 1000 meter en de tweede 500 meter.

Femke Kok eindigde als tweede op het NK sprint. Ze werd ook tweede op de 1000 meter in 1.14,31 en bleef daarmee ploeggenote Marrit Fledderus voor. Die hield met 1.14,56 Isabel Grevelt van de derde plaats.

Leerdam werd eerder in 2019 en 2021 Nederlands kampioen sprint. In de edities van 2020 en 2022 ging ze niet van start. De 23-jarige schaatsster van Jumbo-Visma is ook de regerend wereldkampioene en Europees kampioene sprint.

Haar twee baanrecords op de 1000 meter maakten de derde Nederlandse sprinttitel voor Leerdam nog meer bijzonder. "Ik had niet gedacht dat ik op het NK sprint twee baanrecords zou gaan rijden", zei ze. "Vooral ook dat ze heel natuurlijk kwamen, geeft me nog meer een goed gevoel. Normaal gesproken heb ik een tunnelvisie voor een wedstrijd en zorg ik dat ik daar piek. Dit is vooral een teken dat mijn basisniveau goed is. En het was niet eens een vlekkeloze rit, maar wel goed genoeg voor een baanrecord."

Leerdam is dit seizoen al een klasse apart op de 1000 meter, waarop ze alle zeven races die ze startte won. Op het NK sprint won ze nu ook een 500 meter. "Ik vond het heel knap dat Femke nog onder mijn tijd reed gisteren en het is ook wel leuk die strijd. Het houdt me scherp. Het is fijn dat ik nu wel won, maar ik wilde vooral heel graag een 36'er rijden. Ik baalde dat dat niet was gelukt, want het zit er wel in."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.