Terug

Volg Vandaag Inside

Saskia Belleman: 'Promes kan rechtszaak straks maar beter wel bijwonen'

Saskia Belleman: 'Promes kan rechtszaak straks maar beter wel bijwonen'

18 nov 2021, 20:50

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman heeft op de website van De Telegraaf een analyse gegeven van de zaak-Quincy Promes. Vandaag maakte het OM bekend dat de Spartak Moskou-aanvaller vervolgd wordt voor poging tot doodslag op zijn neef. Promes werd bijna een jaar geleden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij.

Als Promes acte de présence geeft bij de zitting, kan de strafzaak op de gebruikelijke manier worden behandeld. Een verdachte is echter niet verplicht om aanwezig te zijn, tenzij de rechtbank hem dat opdraagt. Als de aanvaller besluit om niet te komen, kan de rechtbank de zaak bij verstek behandelen. Het ligt meer voor de hand dat hij zijn advocaat Gerard Spong machtigt om namens hem op te treden. Nadeel daarvan is dat de advocaat niet op het familiefeest was: 'Promes is – samen met het slachtoffer – de enige die precies weet was er is gebeurd, vragen kan beantwoorden en misverstanden uit de weg kan ruimen. Hij heeft daar een groot belang bij, want op poging doodslag staat een maximumstraf van tien jaar,' aldus Belleman.

Er is ook nog een derde scenario mogelijk: dat is als Promes wel aanwezig wil zijn, maar dat niet kan vanwege zijn verplichtingen voor Spartak Moskou. In dat geval kan er worden gekozen voor een videoverbinding. Nadeel daarvan is dat een eventueel op te leggen straf niet kan worden uitgevoerd, omdat Promes in Rusland zit.

Nederland kan in dat geval vragen om uitlevering. Rusland levert in principe wel mensen met een andere nationaliteit uit, maar vanwege de gespannen verhoudingen rond de MH17-zaak is de kans klein dat Rusland welwillend zal reageren op een verzoek van Nederland. Mocht Promes niet komen opdagen en wel veroordeeld worden, dan ligt de uitvaardiging van een Europees arrestatiebevel meer voor de hand. Hij loopt dan het risico dat hij wordt aangehouden zodra hij een voet over de grens van een Europees land zet.

Belleman concludeert: 'Het zou niet alleen zijn mogelijkheden om familie te bezoeken ernstig belemmeren, maar ook zijn internationale voetbalcarrière. De beste optie: gewoon komen en verantwoording afleggen.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.