Terug

Volg Vandaag Inside

'Rutte zou z’n schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te blijven'

'Rutte zou z’n schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te blijven'

28 mrt 2023, 00:00

Premier Rutte en zijn 3 vice-premiers bespreken dinsdag wat de impact is van de verkiezingen op de coalitie. Geert Wilders denkt wel te weten hoe de gesprekken zullen gaan verlopen: "Rutte zou alles doen - als hij getrouwd was - zou hij zijn schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te blijven", zegt de PVV-leider tegenover Telegraaf-verslaggever Pim Sedee.

De partijen die in het kabinet zitten verloren flink en zagen dat de BBB (BoerBurgerBeweging, red.) in alle provincies de grootste werd. Maar Rutte bezweert dat er dinsdag geen crisisoverleg is en dat de coalitie niet in gevaar is. Rutte gaf eerder aan dat de grote winst van BBB een krachtig signaal is van de kiezer, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet.

Er zullen waarschijnlijk meer kabinetsoverleggen over dit onderwerp volgen, zei Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel. De minister-president vindt het volgens hem verstandig om eerst binnen de top van het kabinet te bespreken welke trends er ten grondslag liggen aan de steun voor de partij van Caroline van der Plas.

Gespannen sfeer in Den Haag

"Men maakt elkaar hier echt voor rotte vis uit en dat is geen fraaie vertoning", vertelt Wilders over de stemming in de Tweede Kamer. "Ik snap dat het pijn doet. Men heeft tien zetels bij elkaar verloren als coalitie in de Eerste Kamer. En heeft nog minder dan een derde van de zetels. En een paar partijen - het CDA vooral - wil heel graag verandering van de stikstofregels. En vooralsnog zegt mevrouw Kaag en haar partij (D66, red.) van: 'weet je wat, bekijk het maar en we gaan gewoon door op de ingeslagen weg en niks aan de hand'. Dus ik snap wel dat er spanningen zijn."

Tot slot denkt Wilders wel te weten hoe de gesprekken tussen Rutte en vicepremiers Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) zullen gaan verlopen: "Rutte zou alles doen - als hij getrouwd was - zou hij zijn schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te blijven. Het doel van de VVD is om Rutte in het Torentje te houden en te zorgen dat de coalitie doorgaat", aldus de leider van de PVV.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.