Terug

Volg Vandaag Inside

Rutte wil kijken hoe eigen eigen rol in stikstofcrisis beter kan

Rutte wil kijken hoe eigen eigen rol in stikstofcrisis beter kan

1 juli 2022, 08:40

Premier Mark Rutte is bereid te kijken hoe zijn eigen rol in de stikstofcrisis beter kan, zei hij tijdens een debat over de onrust van de afgelopen weken. Onder meer PvdA-leider Attje Kuiken verweet hem te onzichtbaar te zijn, terwijl de "moedige minister" Christianne Van der Wal (Stikstof) voor hem "de kastanjes uit het vuur haalde". 'Ik trek me dat aan', zei de premier. Hij wil onder meer kijken hoe hij zelf het beleid actiever kan uitdragen.

Tegelijkertijd spreekt hij tegen dat hij niet of te laat reageerde na incidenten. Hij benadrukt gelijk te hebben gereageerd nadat Van der Wal voor het eerst thuis werd opgezocht door boeren. Na andere incidenten reageerde hij niet altijd, maar dat vindt hij in eerste instantie ook aan de ministers om te doen. Wel liepen de demonstraties de laatste tijd zo uit de hand dat hij het eerder deze week nodig vond zich uit te spreken. Ook benadrukt hij "intensief betrokken" te zijn bij het vormgeven van het stikstofbeleid.

Rutte noemde in 2019 de stikstofcrisis "de grootste crisis in mijn negen jaar als premier". Toen zette de rechter een streep door het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor stikstof op de pof uitgestoten kon worden en pas later gecompenseerd. Tijdens het debat donderdag maakte Rutte excuses voor het PAS. 'Het bleek niet te werken en als boeren daar boos over zijn snap ik het volledig. Daarvoor dus sorry.'

Eerder in het debat zei Kuiken dat het kabinet daarna niet met plannen of duidelijkheid is gekomen voor boeren. Volgens haar is leiderschap juist het voorkomen dat het misgaat, in plaats van reageren als het al is misgegaan. Kuiken vroeg Rutte "met klem" om de verantwoordelijkheid naar zich toe te trekken. 'Niet alleen in woord, maar ook in daad.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.