Terug

Volg Vandaag Inside

'Rusland waarschijnlijk woensdag nog failliet'

'Rusland waarschijnlijk woensdag nog failliet'

16 mrt 2022, 12:42

Rusland roept woensdag waarschijnlijk het faillissement over zichzelf af. Volgens de Volkskrant moeten de Russen een beperkte dollarschuld terugbetalen, maar zullen zij dat hoogstwaarschijnlijk in de eigen roebel doen. Echter mag die inwisseling naar de eigen munt niet volgens de contracten waarin de leningen zijn vastgelegd.

Het zou gaan om rentebetalingen ter waarde van 117 miljoen dollar. Vanwege de internationale sancties kan Rusland de schulden niet aflossen met buitenlandse reserves: deze zijn namelijk grotendeels bevroren. Daarbij zouden Russische dollarbetalingen haast onmogelijk zijn geworden door het sanctiepakket, weet de Volkskrant. 'In theorie heeft Rusland dertig dagen respijt om de betaling alsnog correct te doen, maar de kans is groot dat ratingbeoordelaars die deadline niet afwachten om het land te oormerken als wanbetaler, wat dus het faillissement betekent', schrijft het dagblad.

Of de schuldeisers nog een deel van de schuld kunnen terugverwachten, valt te betwisten. 'De houders van Russisch schuldpapier zijn met recht en rede nerveus over hoeveel ze nog van hun geld gaan terugzien. Door de internationale sancties heeft Rusland grote moeite om zijn schuldverplichtingen na te komen.' In 1998 ging Rusland voor het laatst failliet.

Wierd Duk vertelde in Vandaag Inside dat het Kremlin momenteel 'helemaal in paniek' zou zijn. Bekijk het fragment hieronder terug.

'Hij zegt dat ze op dit moment helemaal in paniek zijn in het Kremlin'
4:18
'Hij zegt dat ze op dit moment helemaal in paniek zijn in het Kremlin'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.