Terug

Volg Vandaag Inside

'Royaltydeskundige Rick Evers leverde met Eindstrijd-bericht goed journalistiek werk'

4 dec 2023, 14:35

Journalistenvakbond NVJ staat volledig achter Rick Evers en stelt dat de royaltyverslaggever met het publiceren van omstreden pagina's uit het boek Eindstrijd, over het Britse koninklijk huis, "uitstekend journalistiek werk heeft geleverd". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning maandag in een reactie aan het ANP. De NVJ helpt Evers ook met juridische bijstand als hij deze nodig zou hebben.

Evers publiceerde op X pagina's uit de Nederlandse vertaling van het boek Endgame. Hierin was te lezen dat in het verleden de toenmalige prins Charles, de huidige koning, opmerkingen zou hebben gemaakt over de huidskleur van Archie, de zoon van Harry en Meghan. Deze zin staat niet in het Britse origineel, waardoor de Nederlandse vertaling groot nieuws werd.

"Ik dacht dat iedereen op de wereld hetzelfde boek had gekregen, dus toen het embargo van het boek verbrak, heb ik meteen twintig feiten uit het boek opgenoemd, waaronder het feit dat Charles genoemd staat als degene die zich afvroeg hoe donker de huid van Archie zou zijn. Ik dacht verder niet heel veel aan de hand, want iedereen gaat dit brengen, blijkt het dus alleen in de Nederlandse editie te staan", aldus de royaltudeksundige bij Vandaag Inside.

The Times meldde maandag op basis van bronnen bij de Britse uitgeverij dat er vermoedelijk twee versies van het manuscript naar de Nederlandse uitgeverij Xander zijn verstuurd, eentje mét en eentje zonder de naam van Charles bij de beschuldiging. Xander Uitgevers wil dat Evers zijn bericht op X verwijdert, maar de royaltywatcher weigert dit te doen.

"Rick Evers heeft zijn werk als journalist zeer goed gedaan", stelt NVJ-voorman Bruning. "Het is een belastende uitspraak over het Britse koningshuis. Hij heeft die uitspraak op een volstrekt legitieme manier in zijn bezit gekregen, hij heeft zich aan het embargo gehouden. Er is geen enkele reden waarom de uitgever Evers zou mogen terugfluiten." Het feit dat de kwestie inmiddels wereldwijd media-aandacht kreeg, bewijst volgens Bruning alleen maar hoe nieuwswaardig de omstreden zinnen zijn.

Xander Uitgevers heeft de eerste versie van de Nederlandse vertaling inmiddels uit de handel genomen. De nieuwe versie, zonder de namen bij twee beschuldigingen van opmerkingen over de huiskleur van Archie, wordt over een week weer in de Nederlandse boekwinkels verwacht.

Rick Evers sprak zich donderdagavond bij Vandaag Inside uit over zijn primeur rondom het boek. Bekijk het fragment waarin Rick het boek aan Wilfred laat lezen bovenaan deze pagina!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.