Terug

Volg Vandaag Inside

Routinier Brama wil bij opgekrabbeld FC Twente nog wel even door

Routinier Brama wil bij opgekrabbeld FC Twente nog wel even door

20 nov 2020, 10:00

Wout Brama had het nog maar moeten zien. Toen de eredivisie halverwege maart vanwege het coronavirus werd stilgelegd, stond FC Twente op de 14e plaats. De voorsprong op PEC Zwolle en Fortuna Sittard, de nummers 15 en 16, was slechts 1 punt. Deelname aan de play-offs voor promotie/degradatie dreigde.

'Het kwam voor ons wel als geroepen. Niemand was er rouwig om dat de competitie werd stilgezet. We zouden net beginnen aan een reeks wedstrijden tegen onze concurrenten', aldus Brama, die met Twente nog wel goed begon maar de club daarna zag terugvallen. De laatste drie competitieduels voor de coronastop gingen verloren voor het team van de toenmalige trainer Gonzalo Garcia, die in mei te horen kreeg dat zijn aflopende contract niet zou worden verlengd.

'Degradatie was een ramp geweest, een club als FC Twente kan zich niet veroorloven nog een jaar in de eerste divisie te spelen', weet Brama, die in 2018 terugkeerde bij de Enschedeërs, die toen net waren gedegradeerd. FC Twente keerde direct terug en dat was voor de toekomst van de club van groot belang. 'De druk die er dat seizoen bij kwam kijken was enorm. Mentaal gezien was dat wel het zwaarste jaar uit mijn loopbaan. De titel die we in 2010 in de eredivisie pakten, daar praten we over 100 jaar nog over. Maar nu speelden we min of meer voor het voortbestaan van FC Twente.'

Goed uitgepakt

Na het vertrek van Garcia werd Jan Streuer door algemeen directeur Paul van der Kraan aangesteld als technisch directeur. Streuer vond in Ron Jans een nieuwe trainer en versterkte de selectie vervolgens op vele plekken, om financiële redenen vooral met huurlingen.

Het pakte allemaal goed uit. Na acht wedstrijden staat Twente op de 5e plaats, met 17 punten. Koplopers Ajax en Vitesse hebben 4 punten meer. Ter vergelijking: toen het vorige seizoen na 26 wedstrijden werd stilgelegd, stonden de Enschedeërs op 27 punten.

PSV

Zondag volgt de thuiswedstrijd tegen PSV, dat 3e staat. Eerder dit seizoen bleef FC Twente in De Kuip overeind bij Feyenoord: 1-1. 'Maar PSV is een hele andere ploeg', zegt Brama. 'Er zijn weinig clubs die zoveel hebben geïnvesteerd. PSV heeft veel snelheid voorin, met onder anderen Cody Gakpo en Donyell Malen.'

De 34-jarige Brama werd ruim tien jaar geleden, in het kampioensjaar, ook omringd door allemaal goede voetballers, zoals Kenneth Perez, Blaise N'Kufo, Bryan Ruiz en Theo Janssen. 'Met Janssen had ik echt een fantastische klik. We waren in het veld complementair aan elkaar.' Brama denkt er wel eens met weemoed aan terug, maar niet te vaak. 'Natuurlijk is de kwaliteit nu anders. Dat helpt je verder niets. Ik vind het heerlijk om hier nu weer te voetballen en wil nog wel even door.'

Eerder dit jaar gingen de mannen 10 minuten lang los over Brama. Bekijk hieronder BRAMA INSIDE!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.