Terug

Volg Vandaag Inside

Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling op koningsnacht: 'Vooral als mensen alcohol drinken'

Rode Kruis waarschuwt voor onderkoeling op koningsnacht: 'Vooral als mensen alcohol drinken'

26 apr 2023, 10:03

Het Rode Kruis roept iedereen op komende koningsnacht goed voorbereid de deur uit te gaan. Het kan flink koud worden. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag dalen tot 2 graden boven nul. Vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer, waarschuwt de hulporganisatie. "Het wordt zelfs kouder dan nieuwjaarsdag", aldus het Rode Kruis.

Onderkoeling treedt sneller op als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten en dat geeft een warm gevoel. Maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de drank niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders.

Ook mensen die in de vroege donderdagochtend op vrijmarkten hun spullen verkopen, moeten oppassen. Het Rode Kruis adviseert mensen om kinderen niet op de koude grond te laten zitten, maar op een stoeltje.

Op ruim honderd plekken in het land staan op koningsnacht honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar om eerste hulp te verlenen, zoals op festivals en evenementen maar ook in de binnensteden van Amsterdam en Utrecht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.