RKC gaat akkoord met 'buitenproportionele' straffen voor Kramer en Vaessen

16 sep 2022, 11:54

De voetballers Etienne Vaessen en Michiel Kramer van RKC Waalwijk moeten beiden een boete van 1000 euro betalen voor de uitspraken die ze zondag over de arbitrage deden na de verloren competitiewedstrijd tegen PSV (1-0). Doelman Vaessen en aanvoerder Kramer, die heel boos waren over de penalty die PSV in de blessuretijd kreeg, gingen akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Naast een boete kregen ze een voorwaardelijke straf van één wedstrijd schorsing, met een proeftijd van een jaar.

Hoewel RKC de straf "buitenproportioneel" noemt, ging de club wel akkoord met het schikkingsvoorstel. "De focus moet op voetbal en de voor RKC komende wedstrijden in de Eredivisie." De club denkt erover om Vaessen en Kramer niet meer bij de media te laten verschijnen, vanwege de dreigende schorsing. "Hoe spijtig dit ook is, wij kunnen het risico niet lopen dat wij een belangrijke speler gaan missen vanwege de voorwaardelijke straf die gegeven is door de manier waarop de aanklager schijnbaar naar deze interviews kijkt."

De twee RKC'ers waren in Eindhoven woedend op scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de videoscheidsrechter. Gözübüyük gaf PSV diep in de blessuretijd van de tweede helft een strafschop toen Hans Mulder de bal weg wilde schieten en daarbij het hoofd raakte van PSV'er Xavi Simons. Cody Gakpo benutte de penalty en bezorgde PSV zo ternauwernood de zege.

"Aan de andere kant zouden wij de strafschop niet hebben gehad. Je kunt dit wel een 'topclubpenalty' noemen, ja", zei Vaessen na het duel tegen ESPN. "Simons is 1,60 meter. Hoe moet Hans anders die bal wegwerken?" In het tv-interview met de NOS voegde de doelman daar nog aan toe: "Ik zou de scheidsrechter en videoscheidsrechter voor drie weken schorsen."

Kramer had ook geen goed woord over voor de beslissing van Gözübüyük. "De scheids maakt een schandalige beslissing. Ongeacht of het een verdiende overwinning is: zonder deze achterlijke beslissing pakken wij hier een punt", zei de spits.