Terug

Volg Vandaag Inside

René vond dienstplicht kinderachtig: 'Het is net padvinderij'

René vond dienstplicht kinderachtig: 'Het is net padvinderij'

25 apr 2020, 20:30

Toen Johan in zijn jongere jaren nog werkzaam was bij Voetbal International, zocht hij in 1980 René op tijdens zijn dienstplicht. René brak in die tijd door als voetballer bij Sparta Rotterdam. VI publiceert het interview op haar website in het kader van hun VI PRO-serie 'Historische Interviews'.

Johan en René spraken af in de Alexander-kazerne in Den Haag. René vertelt aan Johan hoe hij in dienst beland was. ‘Ik heb drie dagen op bivak gezeten, in een tentje op de hei, maar voor de rest viel het erg mee. Ik werd behoorlijk gematst, ik heb de sergeant eens een mooi trainingspak gegeven, toen kon ik niet meer kapot. Daarna kreeg ik een administratieve functie in Den Haag. Ik krijg vrij om te gaan trainen en voetballen bij Sparta, ik mag beslist niet klagen.

René vertelt over zijn militaire opleiding en dat hij de dienst echt niet serieus kan nemen. 'Het is net de padvinderij, erg kinderachtig. Tijdens een bivak mag je je niet wassen. Heb ik me drie dagen niet gewassen. Dat is toch onzin, dat vind ik smerig. ’s Avonds moest ik in een kuil gaan staan, die ik ’s middags eerst zelf had moeten graven. Vergis je niet, 1 meter 80 diep, ik heb er nog pijn in mijn rug van. Nou, daar sta je dan midden op de hei, in een kuil, ben je dan lekker nuttig bezig? Oh ja, ik moest mijn gezicht ook nog zwart maken. Niet te geloven.’

René kon overigens niet heel goed overweg met de uzi die hij had. 'Tijdens de opleiding heb ik één keer geschoten. Ik moest eerst een gasmasker opzetten, toen zag ik niets meer en de kogels verdwenen in het plafond. Vervolgens mocht ik niet meer meedoen', laat René weten.

Check hier het hele interview met René op de website van Voetbal International.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.