Recordaankoop Haller schiet Ajax naar halve finales TOTO KNVB-beker

10 feb 2021, 22:42

Ajax heeft zich geplaatst voor de halve finales van de TOTO KNVB-beker. De ploeg van trainer Erik ten Hag was met 2-1 te sterk voor PSV. Sébastien Haller, de Franse recordaankoop van 22,5 miljoen euro, nam beide doelpunten voor zijn rekening.

Ajax speelt in de halve finale een uitwedstrijd tegen Vitesse of de winnaar van het duel tussen sc Heerenveen en Feyenoord. PSV wacht dit seizoen nog steeds op een zege in een nationale topwedstrijd, na eerdere nederlagen tegen Feyenoord (3-1), AZ (3-1), Vitesse (2-1) en het gelijkspel van vorige maand met Ajax (2-2). In de competitie is de achterstand op Ajax opgelopen tot 7 verliespunten. Olympiakos is de komende weken de tegenstander in de zestiende finales van de Europa League.

Ajax is ruim over de helft van het seizoen nog in drie competities actief. De club uit de hoofdstad liet vanaf het eerste fluitsignaal direct zien dat het geen behoefte aan nog een aflevering van de slechtnieuwsshow van vorige week, met als dieptepunten de schorsing van 12 maanden voor André Onana en de mislukte inschrijving van Haller voor de Europa League. Met doelman Maarten Stekelenburg onder de lat en Daley Blind op de positie van afwezige Ryan Gravenberch werden de bezoekers uit Eindhoven al op eigen helft onder druk gezet.

Uitgerekend Haller bekroonde het enorme veldoverwicht met twee doelpunten. De Fransman schoot eerst raak op aangeven van Davy Klaassen en tikte even later een voorzet van Dusan Tadic binnen, nadat Antony de bal wel heel simpel van Pablo Rosario had afgepakt. PSV miste vooral voor rust de creatieve ingevingen van de afwezige Mario Götze en de snelheid van de geblesseerde Cody Gakpo en Noni Madueke. Nu kwam er wel heel veel neer op Donyell Malen, die vlak voor het rustsignaal de eerste kans van zijn ploeg miste.

Ajax slaagde er na rust niet in het enorme tempo vol te houden. PSV kwam steeds meer in het spel voor en kwam na een klein uur met een eigen doelpunt van Jurriën Timber terug in de wedstrijd. In een spannend laatste half uur bleven de beste kansen voor de thuisploeg. Doelman Lars Unnerstall, die in het bekertoernooi opnieuw de voorkeur kreeg boven Yvon Mvogo, voorkwam dat Tadic en Blind scoorden. Hij zag de ingevallen David Neres rakelings naast schieten. Klaassen voorkwam diep in blessuretijd nog dat Denzel Dumfries een verlenging voor PSV wist af te dwingen.