Terug

Volg Vandaag Inside

Raymond Mens blikt in podcast terug op discussie met Alexander Pechtold in De Oranjewinter

5 jan 2024, 09:35

Raymond Mens heeft in zijn podcast Amerika in 15 minuten teruggeblikt op de discussie die hij woensdagavond voerde met Alexander Pechtold bij De Oranjewinter.

Raymond vertelde aan tafel bij Hélène dat hij bij de Amerikaanse verkiezingen geen voorkeur heeft wie er wint: "Ik vind het gewoon leuk om het spel te volgen." Die bewering leidde tot grote verbazing bij Alexander Pechtold: "Jij hebt geen voorkeur? Trump is toch totaal knettergek?" Kijk het gesprek terug in de video bovenaan deze pagina.

In zijn podcast reageert Raymond: "Ik heb heel veel opmerkingen gehad naar aanleiding van de uitzending van De Oranjewinter, waarin ik met met Alexander Pechtold in een discussie geraakte. Hij zei daar eigenlijk: als je journalist bent, moet je stelling nemen en eerlijk zeggen wat je vindt. En het kan toch niet zo zijn dat je geen partij kiest tussen Trump en Biden, als Trump mensen heeft aangezet tot de capitoolbestorming."

"Als je De Oranjewinter gekeken hebt, dan weet je wat mijn antwoord was," vervolgt de Amerika-kenner. "Sowieso ben ik geen journalist, maar ik ben politicoloog. En ten tweede: ik heb oprecht geen voorkeur, dat heb ik ook vaker in deze podcast gezegd. Ik ben politicoloog, ik bezie de Verenigde Staten als een soort snoepwinkel, want ik vind het heel leuk. Maar je kunt ook zeggen: als een soort vissenkom. Ik kijk wat er in die vissenkom gebeurt en ik neem daarin geen stelling in."

"Sterker nog: toen ik opgroeide als klein jongetje, was mijn kritiek vaak op al die andere Amerika-kenners die ik op televisie zag, dat ze vaak wel erg positief waren over de Clintons en Obama's van deze wereld. En met de Republikeinen was altijd iets mis: Reagan was een domme acteur, Bush een domme cowboy, Trump is nu weer een dictator. En of het waar is of niet, dat interesseert mij niet. Het gaat mij erom dat ik vertel wat er in Amerika gebeurt: ik duid, en jij vormt je mening."

"Ik wil niet zeggen dat ik perfect ben," gaat Raymond verder. "Ook ik maak fouten en zie weleens wat over het hoofd, maar ik weiger te kiezen tussen bijvoorbeeld Trump of Biden of welke presidentskandidaat dan ook. Ik bekijk het echt als politicoloog, en daar komt nog bij, en dat heb ik ook tegen Pechtold in de uitzending gezegd: ik vind het heel elitair eigenlijk om vanuit hier te zeggen: als je in Amerika woont, moet je op kandidaat A of B stemmen. Als ik in Amerika woon, in West-Virginia, en mijn hele familie heeft in de mijnen gewerkt, maar die industrie wordt wegbezuinigd of weggepest, of ik woon midden in de stad en er is veel criminaliteit, of ik leef paycheck to paycheck en kan mijn huis niet betalen en wordt er misschien uitgezet... Misschien had ik dan wel op Trump gestemd! Iemand die de boel een beetje opzwengelt, bijvoorbeeld."

"En misschien had ik ook wel niet op Obama gestemd omdat ik er tegen zou zijn dat Washington ineens alle zorgverzekeringen op zich gaat nemen. Misschien wil ik dat wel niet. Dus het is veel te makkelijk om met een Nederlandse bril naar Amerika te kijken. Het is net zoiets als de Amerikanen zeggen: Als je in Nederland woont, kun je toch niet op Wilders stemmen? Dan spoor je toch niet? Nou, er zijn heel veel Nederlanders die dat wel hebben gedaan, om hun moverende redenen."

"En dat kunnen die Amerikanen helemaal niet beoordelen. Het enige wat hetzelfde is aan Trump en Wilders, dat heb ik ook tegen Pechtold gezegd, is dat kiezers minder immigratie willen en meer geld in hun portemonnee. Dat zijn de twee dingen die vergelijkbaar zijn. Dus zo gek is het nog niet om op Trump te stemmen. Los van wat je van hem vindt. Maar nogmaals: dat is aan jullie als luisteraar," besluit Raymond.

Beluister de podcast 'Amerika in 15 minuten' van Raymond Mens »hier!«

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.