PSV wint wel van Sparta in de KNVB-beker

10 jan 2023, 23:05

PSV staat in de derde ronde van de KNVB-beker. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij won de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-2), de club waar het zaterdag in Eindhoven nog 2 punten tegen verspeelde in de Eredivisie (0-0).

PSV leek op weg naar een eenvoudige zege (0-2), totdat doelman Joël Drommel na een uur in de fout ging en Arno Verschueren profiteerde. Drommel verloor vorig jaar zijn basisplaats maar is voorlopig de eerste keeper van PSV in het bekertoernooi. Plotseling geloofde Sparta er weer in. Maar de thuisploeg kwam niet meer tot een felbegeerde gelijkmaker.

Het seizoen is nog lang en Van Nistelrooij heeft veel spelers nodig in de Eredivisie, Europa League en KNVB-beker. Ook daarom besloot de trainer van PSV drie andere spelers op te stellen dan afgelopen zaterdag tijdens het competitieduel met Sparta. Tweede keeper Drommel mocht weer eens het doel verdedigen. Armando Obispo moest plaatsmaken voor André Ramalho en Érick Gutiérrez kreeg de voorkeur boven Joey Veerman.

Het regende en het stormde in Rotterdam, waar Gutiérrez vooral voor rust zijn kans greep. De Mexicaan, spelend met korte mouwen, is een heel ander type speler dan de creatieve Veerman. Maar met hem naast Ibrahim Sangaré hield PSV de thuisploeg ver van het doel. Gutiérrez won bijna al zijn duels, veroverde veel ballen en stelde Xavi Simons in de 34e minuut in staat de openingstreffer te maken. In deze vorm lijkt Gutiérrez een voorname kandidaat om ook zondag aan het uitduel met Fortuna Sittard in de Eredivisie te beginnen.

Zonder Cody Gakpo controleerde PSV in het eerste half uur de wedstrijd, zonder kansen te creëren. Anwar El Ghazi mocht de naar Liverpool vertrokken aanvaller weer vervangen op de linkerflank. Hij had geen makkelijke taak. Want Gakpo stond voor de winterstop op veel lijstjes bovenaan bij PSV. De international was topscorer en leverde de meeste assists. Daarnaast was hij gevaarlijk met zijn vrije trappen en hoekschoppen.

Noni Madueke is een aanvaller die enkele taken van Gakpo bij PSV kan overnemen. De rechtsbuiten viel niet op tegen Sparta maar maakte in blessuretijd van de tweede helft wel de 0-2. Het verzet van Sparta leek voor een groot deel gebroken, totdat doelman Drommel in de 61e in de fout ging en Arno Verschueren kon scoren (1-2). Even wankelde PSV. Invaller Koki Saito was nog dichtbij de gelijkmaker, maar de Japanner schoot net over. En Drommel dook in blessuretijd een inzet van Tobias Lauritsen uit zijn doel.