PSV verslaat Ajax in verhitte topper: Johan Cruijff ArenA schreeuwt om vertrek Schreuder

6 nov 2022, 18:42

PSV heeft voor de tweede keer dit seizoen een uitwedstrijd tegen Ajax gewonnen. De club uit Eindhoven, in het begin van dit voetbaljaar al de sterkste in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, zegevierde met 2-1 in Amsterdam.

PSV staat door die zege aan kop van de Eredivisie, met een voorsprong van 2 punten op Ajax dat woensdag nog wel een inhaalwedstrijd tegen Vitesse speelt. Een deel van de teleurgestelde aanhang van de thuisploeg drong in de slotfase aan op het ontslag van trainer Alfred Schreuder.

Onder de opvolger van Erik ten Hag heeft Ajax dit seizoen alle topwedstrijden nog verloren. Ajax verloor ook tweemaal van Napoli en Liverpool en de uitwedstrijd tegen AZ leverde ook al geen punten op. Ajax won wel tweemaal van Rangers FC, maar dat is sinds afgelopen week de slechtst presterende club ooit in de groepsfase van de Champions League.

In zijn voortdurende zoektocht naar een succesvolle basisformatie koppelde Schreuder voor het eerst vanaf de aftrap Brian Brobbey aan Mohammed Kudus. De Ghanees kreeg een kans op zijn favoriete positie, die van aanvallende middenvelder. Daley Blind zat na 37 basisplaatsen op rij in de Eredivisie op de bank. Hij moest twee weken voor de start van het WK wijken voor de rechtsbenige Devyne Rensch.

PSV startte in de verwachte formatie en hield Noni Madueke op de bank. De bezoekers uit Eindhoven speelden volwassen. Ze verdedigden compact en loerden geduldig op een kans die er in de 23e minuut kwam. Luuk de Jong scoorde, met Calvin Bassey in zijn buurt. Opnieuw was Cody Gakpo de aangever. De linksbuiten is dit seizoen met negen doelpunten en twaalf assists al bij 21 doelpunten van zijn ploeg betrokken geweest.

Eenmaal op voorsprong liet PSV de bal helemaal aan de thuisploeg. Ajax deed daar weinig mee, al had Kudus in de slotfase van de eerste helft pech toen hij de paal raakte. Met Steven Bergwijn weer eens op links en Dusan Tadic als rechtsbuiten begon de thuisploeg vol goede moed aan de tweede helft. Maar na nog geen 5 minuten benutte PSV ook de tweede kans van de wedstrijd. Érick Gutiérrez scoorde, na een goede actie van De Jong (0-2).

De 0-3 leek in aantocht toen arbiter Danny Makkelie voor een strafschop floot nadat Xavi Simons naar grond was gegaan. Na het bestuderen van de beelden besloot Makkelie echter dat Rensch eerst de bal speelde voordat hij Simons raakte. Invaller Anwar El Ghazi was even later ook dichtbij de 0-3 maar raakte de lat. De ingevallen Lorenzo Lucca zorgde met zijn 1-2 in de 83e minuut nog voor een spannende slotfase.