PSV uitgeschakeld in de Champions League na verlies in Dortmund

13 mrt 2024, 23:10

PSV is er niet in geslaagd om voor het eerst sinds 2007 de kwartfinales van de Champions League te bereiken. De koploper van de Eredivisie ging met 2-0 onderuit bij Borussia Dortmund, de huidige nummer 4 van Duitsland. Het eerste duel was drie weken eerder onbeslist geëindigd (1-1).

De manier waarop het Europese avontuur eindigde, was vrij pijnlijk voor PSV. De Eindhovenaren hadden voor rust helemaal niets in te brengen en mochten blij zijn dat de schade beperkt bleef tot één doelpunt. Een betere tweede helft leidde tot een licht overwicht en een aantal kansen, maar niet tot de gelijkmaker. Dortmund scoorde diep in blessuretijd wel nog een keer.

Linksback Ian Maatsen testte doelman Water Benítez in de tweede minuut voor het eerst. De Argentijn kon op zijn schot nog redding brengen, maar direct daarna was het wel raak. De opgeleefde Jadon Sancho kreeg de bal net buiten het zestienmetergebied aangespeeld door Julian Brandt en schoot met een snelle voetbeweging via de binnenkant van de paal raak: 1-0.

PSV had het eerste half uur totaal geen grip op Dortmund, waar veel spelers van positie wisselden en constant in beweging waren. Trainer Peter Bosz probeerde vanaf de zijlijn duidelijk te maken wie nou wie op moest pakken. Het hielp niet. Vooral Donyell Malen zorgde constant voor gevaar en schoot de bal een keer naast en in het zijnet.

In de 28e minuut noteerde PSV met een schot hoog over van Sergiño Dest pas de eerste doelpoging. Dortmund stond toen al op acht.

Bosz greep in de rust in en bracht Hirving Lozano in de ploeg. De Mexicaan, die na een aantal mindere optredens was gepasseerd, verving de tegenvallende Guus Til. Nadat Benítez eerst nog redde op een schot uit de draai van Malen, liet Lozano al snel van zich horen. De buitenspeler raakte in de 53e minuut de buitenkant van de paal. Rechtsback Jordan Teze testte Dortmund-keeper Gregor Kobel met een schot in de korte hoek.

Malen bleef de gevaarlijkste speler bij Dortmund. De Oranje-international legde de bal in de 64e minuut op het hoofd van Niclas Füllkrug, maar de spits scoorde niet. PSV drong aan en Dortmund moest zich meer beperken tot tegenhouden. Uit een vrije trap maakte Füllkrug 2-0, maar hij bleek buitenspel te staan.

Bosz bracht spits Ricardo Pepi nog in de ploeg. Medeaanvaller Luuk de Jong miste diep in blessuretijd van dichtbij de grootste kans door over te schieten. Invaller Marco Reus besliste daarna het duel (2-0).