PSV speelt gelijk en moet in de achtervolging

7 apr 2019, 20:56

PSV is niet langer koploper van de eredivisie. De Eindhovenaren hadden vanaf de eerste speeldag een voorsprong op Ajax, maar na 29 speelronden staan de twee titelkandidaten voor het eerst dit seizoen naast elkaar. Ajax en PSV hebben 71 punten, maar het doelsaldo van de Amsterdammers is een stuk beter: +74 om +65. Beide clubs spelen de resterende vijf speelronden nog drie keer in eigen stadion en twee keer een uitwedstrijd.

PSV moest voor de tweede keer in vier dagen een achterstand op Ajax, dat zaterdag al van Willem II won, goed zien te maken. Ook de komende drie duels speelt het elftal van coach Erik ten Hag eerder dan het team van trainer Mark van Bommel.

Tegen PEC Zwolle (4-0) ging PSV donderdag goed om met die druk. Bij Vitesse namen de Brabanders in de beginfase het initiatief. PSV kreeg van de aanvallend ingestelde thuisploeg veel ruimte om te voetballen. De regerend kampioen deed daar te weinig mee.

Omschakelingen

Vitesse was via snelle omschakelingen gevaarlijker. Thulani Serero opende in de 13e minuut de score. De middenvelder kapte Nick Viergever in het strafschopgebied eenvoudig uit en ook Denzel Dumfries kon op de doellijn geen redding meer brengen op het zachte schot: 1-0.

PSV knokte zich na de winterstop vaak terug van een achterstand. Ook nu kwamen de Eindhovenaren langszij. Hirving Lozano lokte in een duel met doelman Remko Pasveer slim een strafschop uit en de Mexicaan benutte die zelf.

Strafschop

Vrijwel direct daarna leek ook Vitesse een strafschop te mogen nemen, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük draaide zijn beslissing na het zien van televisiebeelden terug.

PSV kon dit keer niet volstaan met een gelijkspel en moest op jacht naar nog een doelpunt. Ook Vitesse bleef de aanval zoeken, wat zorgde voor een vermakelijk voetbalgevecht.

Voorzet

Martin Ødegaard bracht Vitesse in de 59e minuut met een fraai wegdraaiend schot van afstand weer op voorsprong. Opnieuw toonde PSV veerkracht. Luuk de Jong tikte de bal na een voorzet van Dumfries in de 70e minuut binnen: 2-2.

Invaller Tim Matavz kopte in de 83e minuut de 3-2 binnen. Lozano benutte in blessuretijd opnieuw een strafschop, maar de Mexicaan kon daarmee niet voorkomen dat PSV de eerste plaats kwijtraakte.