PSV na rust gemakkelijk langs VVV: 4-1

22 dec 2020, 22:54

PSV heeft de laatste competitiewedstrijd van het jaar gewonnen. Het elftal van trainer Roger Schmidt kwam dinsdag tegen VVV-Venlo wel eerst op achterstand, maar stelde na rust de overwinning alsnog snel veilig: 4-1.

Het was voor PSV, de Europa League en KNVB-beker ook meegerekend, de vijfde achtereenvolgende zege. PSV sluit 2020 zo met een goed gevoel af en lijkt na de korte winterstop serieus mee te gaan doen om het kampioenschap. De maand januari, met direct de uitwedstrijd tegen Ajax op het programma, wordt vrij bepalend.

Een jaar geleden bevond PSV zich nog op een absoluut dieptepunt. Mark van Bommel was net ontslagen en ook onder interim-trainer Ernest Faber ging het in de eerste maanden van het nieuwe jaar niet direct heel veel beter. Het stopzetten van de competitie vanwege het coronavirus kwam PSV in maart prima uit en de nieuwe trainer Schmidt kreeg veel ruimte om een goede selectie samen te stellen.

Het duurde even voor het nieuwe PSV echt vorm kreeg en vanwege het drukke programma wisselde Schmidt veel. Inmiddels zijn de contouren steeds zichtbaarder. Vooral voorin heeft PSV veel kwaliteit.

Tegen VVV ontbrak topscorer Donyell Malen. De spits oogde zaterdag in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-4) al niet helemaal fit en Schmidt liet hem om die reden dinsdag buiten zijn selectie. Noni Madueke nam de plaats van Malen in en controlerend op het middenveld verving Jorrit Hendrix de geschorste Pablo Rosario. Rosario pakte zaterdag tegen RKC in het laatste kwartier een gele kaart, waardoor hij er tegen Ajax gewoon bij kan zijn.

PSV had het voor rust moeilijk tegen VVV en creëerde maar weinig kansen. De Venlonaren, die in oktober met liefst 13-0 van Ajax verloren, kwamen in het Philips Stadion zelfs verrassend op voorsprong. Jafar Arias profiteerde halverwege de eerste helft van slecht verdedigen aan de kant van PSV: 0-1.

Na een overtreding van Chris Kum op Madueke benutte linksback Philipp Max in de 35e minuut een strafschop: 1-1.

In de tweede helft sloeg PSV rap toe. Olivier Boscagli scoorde in de 49e minuut uit een hoekschop met zijn hoofd en de 3-1 kwam na een klein uur spelen op naam van Cody Gakpo. Voor de aanvaller betekende het zijn vijfde treffer dit seizoen in de eredivisie. Invaller Adrian Fein zorgde in blessuretijd voor de 4-1.