PSV krijgt tiental Benfica niet op de knieën en gaat Europa League in

Europa League

24 aug 2021, 22:52

PSV ontbreekt opnieuw in de groepsfase van de Champions League. De Eindhovenaren hadden een ticket dinsdag voor het grijpen, maar het lukte voor eigen publiek tegen Benfica niet te scoren: 0-0. Dat was na de nederlaag van woensdag in Lissabon (2-1) niet voldoende. Benfica speelde na een vroege rode kaart bijna een uur lang met een man minder.

PSV moet nu verder in de veel minder lucratieve Europa League. De club loopt daardoor veel geld mis. De startpremie voor de groepsfase van de Champions League bedraagt 15,6 miljoen euro. Op basis van recente prestaties in Europa zou PSV nog eens 12 miljoen euro extra verdienen, plus tv-inkomsten en recettes.

In het met 23.500 toeschouwers gevulde stadion begonnen beide ploegen wat onrustig en nerveus. PSV nam daarna de wedstrijd in handen, maar wist het vele balbezit en overwicht lange tijd niet om te zetten in kansen.

Het gevaar kwam grotendeels, net als vorige week in de tweede helft in Lissabon, van Cody Gakpo. De buitenspeler was de laatste seizoenen al bepalend, maar hij heeft de voorbije periode nog een extra stap gezet en is met zijn snelheid en passeeracties steeds moeilijker af te stoppen. De Braziliaanse verdediger Lucas Verissimo probeerde dat in de 8e minuut wel, maar dat ging direct ten koste van een gele kaart.

Benfica meldde zich maar weinig bij het doel van PSV. De Portugezen kregen voor rust één grote kans. Ibrahim Sangaré twijfelde bij het wegwerken van de bal en bracht Rafa Silva zo in stelling. Die kans leverde uiteindelijk niet meer op dan een hoekschop.

Kort na dat moment kreeg Verissimo rood. Scheidsrechter Slavko Vincic gaf hem een gele kaart voor een elleboog tegen het hoofd van Gakpo. PSV slaagde er voor rust niet in die overtalsituatie uit te drukken in de score. Noni Madueke, die op de rechterkant ook voor gevaar zorgde, schoot net naast en stuitte een keer op de keeper.

In de tweede helft beperkte Benfica zich begrijpelijkerwijs nog meer tot verdedigen. Trainer Jorge Jesus bracht de van een blessure herstelde oud-Ajacied Jan Vertonghen er in de 54e minuut als extra verdediger in.

De druk van PSV werd steeds groter. Op aangeven van Gakpo leek Eran Zahavi na ruim een uur spelen te scoren, maar hij schoot de bal van dichtbij tegen de lat.

Ook invaller Yorbe Vertessen kreeg in de 85e minuut, tot twee maal toe, een kans. Een vrije trap van Zahavi in blessuretijd ging via de muur over.