PSV klopt Groningen maar raakt Lozano kwijt

26 jan 2019, 22:57

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft zich in de eredivisie hersteld van het puntenverlies van vorige week tegen FC Emmen. Tegen FC Groningen ging dat niet vanzelf. PSV vergat voor rust ver bij het elftal van trainer Danny Buijs weg te lopen en kreeg het daardoor in de slotfase van de tweede helft nog benauwd. Het bleef bij 2-1, waardoor PSV nu weer vijf punten meer heeft dan Ajax, dat zondag de Klassieker tegen Feyenoord speelt.

Grote tegenvaller voor PSV was het geblesseerd uitvallen van Hirving Lozano. De Mexicaanse aanvaller ging kort voor rust op een brancard van het veld. Lozano botste met zijn hoofd hard op dat van de Duitse verdediger Tim Handwerker.

Lozano speelde in de eerste helft de hoofdrol. Hij maakte beide doelpunten voor de thuisploeg. Bij beide treffers was Gastón Pereiro belangrijk. De Uruguayaan was de eerste vier maanden van het seizoen basisspeler onder leiding van Mark van Bommel. Na de nederlaag tegen Feyenoord begin december slachtofferde de coach Pereiro en sindsdien koos hij voor Érick Gutiérrez. De Mexicaanse middenvelder wist de laatste weken niet helemaal te overtuigen en Van Bommel viel tegen Groningen terug op Pereiro, omdat hij dacht met hem meer kans te hebben om te winnen.

Spannende slotfase

Het eerste doelpunt viel na een kwartier. Pereiro bediende buitenspeler Steven Bergwijn, die na een goede individuele actie de achterlijn haalde en de bal teruglegde op Lozano. De Zuid-Amerikaan kon de bal eenvoudig binnenwerken. Bij de tweede treffer legde Pereiro de bal perfect neer bij de tweede paal, waar Lozano weer raak schoot: 2-0.

Er leek niets aan de hand voor PSV, maar Groningen kwam in de 34e minuut wat gelukkig terug. Na een hoekschop schoot Ludovit Reis een afgeslagen bal via verdediger Nick Viergever achter de kansloze doelman Jeroen Zoet. Sergio Padt, de keeper van Groningen, zorgde er met enkele goede reddingen voor dat zijn team in de wedstrijd bleef.

Met Donyell Malen in de ploeg voor Lozano, die nu op dertien doelpunten in de competitie staat, probeerde PSV na rust alsnog weg te lopen bij FC Groningen. Echt grote kansen bleven lang uit, al was Bergwijn in de 75e minuut dicht bij de bevrijdende 3-1. Bijna kwam Groningen langszij, maar de bal belandde na een vrije trap van Thomas Bruns op de lat. In blessuretijd leek de 2-2 alsnog te vallen, maar de bal ging na een scrimmage naast.