PSV in Europa League hard onderuit (4-1) bij PAOK Saloniki

5 nov 2020, 21:49

PSV heeft in de Europa League een pijnlijke nederlaag geleden. De Eindhovenaren controleerden de uitwedstrijd tegen PAOK Saloniki voor rust, maar zakten in de tweede helft heel ver weg. PSV stapelde fout op fout en incasseerde in ruim twintig minuten liefst vier doelpunten: 4-1. Het betekende de ruimste nederlaag tot dusverre onder leiding van de nieuwe trainer Roger Schmidt.

PSV ging tijdens de eerste speelronde al onderuit tegen Granada en staat er met drie punten uit drie duels niet al te best voor in groep E. Als Donyell Malen vorige week in blessuretijd tegen Omonia Nicosia niet had gescoord (1-2), was de situatie nu al redelijk uitzichtloos geweest. De situatie is nu nog te overzien, al kan PSV zich nog weinig misstappen veroorloven. Granada heeft zeven punten, PAOK Saloniki vijf, PSV drie en Omonia Nicosia één.

De manier waarop de nederlaag tot stand kwam was niet prettig voor PSV en Schmidt zal er veel van hebben geleerd. De Duitser verwelkomt, na een corona-uitbraak binnen de selectie, steeds meer spelers en heeft inmiddels al aardig wat te kiezen. Als PSV (bijna) iedereen beschikbaar heeft, is de ploeg tot goed voetbal in staat. Van de beoogde basisploeg ontbraken tegen PAOK alleen nog aanvoerder Denzel Dumfries en aanvaller Cody Gakpo.

Pablo Rosario keerde tegen de Grieken terug na het coronavirus en droeg, bij afwezigheid van Dumfries, direct de aanvoerdersband. PSV controleerde de wedstrijd in Thessaloniki en gaf in de eerste helft geen enkele kans weg. Zelf waren de Brabanders twee keer gevaarlijk. Dat leverde één doelpunt op. Na een slim hakje van Mohamed Ihattaren werd Malen in het zestienmetergebied neergelegd. De Israëliër Eran Zahavi benutte de strafschop.

De eenvoudige manier waarop PSV voor rust op de been bleef, deed de Eindhovenaren duidelijk geen goed. Het eerste schot op doel, de rebound na een vrije trap, leverde in de 47e minuut direct de 1-1 op van Stefan Schwab. PSV was nog nauwelijks van de schrik bekomen, of het stond al 2-1. Na balverlies van Ryan Thomas, die geblesseerd uitviel, was Andrija Živkovic het eindpunt: 2-1. PAOK ging daarna door en PSV had daar geen antwoord op. Christos Tzolis zorgde in de 58e minuut voor 3-1 en halverwege de tweede helft werd het via Zivkovic zelfs 4-1.

PSV bleef een verder afgang bespaard. Zelf wist de ploeg van Schmidt ook niets meer terug te doen. PSV krijgt over drie weken de kans op eerherstel. Een zege op PAOK is dan noodzakelijk om kansrijk te blijven om de volgende ronde te halen.

Granada Het Spaanse Granada heeft zijn koppositie behouden in de groep van PSV. De Spanjaarden wonnen de uitwedstrijd op Cyprus tegen Omonia Nicosia met 2-0.

Yangel Herrera opende de score voor Granada al in de 4e minuut. De Colombiaanse spits Luis Suárez maakte in de 63e minuut de tweede goal voor de Spanjaarden, die nu 7 punten uit drie wedstrijden hebben.