Terug

Volg Vandaag Inside

PSV-coryfeeën treuren om overleden icoon Van der Kuijlen

PSV-coryfeeën treuren om overleden icoon Van der Kuijlen

19 apr 2021, 17:20

Een bescheiden, vriendelijke man en een icoon van PSV. Zo omschrijven enkele PSV-coryfeeën de overleden Willy van der Kuijlen. De Brabander, topscorer aller tijden van de Eredivisie met 311 doelpunten, overleed op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van Alzheimer.

"De verslagenheid is groot", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. "Dit moment voelt dan als een grote nederlaag, om in sporttermen te blijven. Willy was een fantastische man, zo heb ik hem de afgelopen zeven jaar leren kennen. Als je zijn staat van dienst ziet, ongelooflijk. Hij zal nog lang, heel lang in de geschiedenisboeken blijven staan."

Van der Kuijlen voetbalde tussen 1964 en 1981 ruim vijfhonderd wedstrijden voor PSV, waarmee hij drie landstitels en eenmaal de UEFA Cup won. Als aanvoerder mocht hij na de gewonnen finale in 1978 tegen Bastia (3-0) de Europese beker in ontvangst nemen. "Mijn grote voorbeeld, maar vooral mijn goede vriend Willy van der Kuijlen is niet meer", schreef oud-PSV'er Berry van Aerle, net zoals Van der Kuijlen een Helmonder, op Twitter.

Doelman Hans van Breukelen moest in de beginperiode van zijn carrière bij FC Utrecht heel wat doelpunten van 'Skiete Willy' incasseren. "Hij was de grote leider van het PSV dat in 1978 de UEFA Cup won. Links- en rechtsbenig, met een fantastisch schot. In mijn periode bij FC Utrecht heeft hij er ook wel een paar om mijn oren geschoten. Toen ik naar PSV kwam, maakte ik hem als trainer mee. Hij gaf me ook wel eens keeperstraining en zei dan: pak er eens een paar, die Van Beveren hield ze altijd wél tegen. Om mij te prikkelen natuurlijk", aldus Van Breukelen, nu lid van de raad van commissarissen bij PSV. "Willy is voor mij het grootste icoon dat PSV gehad heeft."

PSV heeft een online-condoleanceregister geopend. Op de beeldschermen buiten het Philips-stadion werden maandag oude beelden van Van der Kuijlen vertoond. "Voetbal betekende alles voor hem, dat straalde hij ook uit", zei Gerbrands. "Hij was altijd vriendelijk, bescheiden en hij had altijd een glimlach op zijn gezicht. Als je al bij leven 'Mister PSV' wordt genoemd en een standbeeld krijgt, dan ben je een icoon. En wij zijn een icoon verloren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.