Terug

Volg Vandaag Inside

Advocaat: 'Promes is 'leuk genoeg' voor de Russen, toch kleine middelvinger naar Nederland'

6 mrt 2024, 20:19

Het proces van Quincy Promes in Dubai dat volgens Russische media dinsdag zou plaatsvinden, is met een week uitgesteld. Of deze vertraging te maken heeft met een eventuele uitlevering aan Nederland kon een woordvoerder niet zeggen. "Als Nederland hem nu niet krijgt, staan we gewoon voor joker", stelt een advocaat tegenover het Algemeen Dagblad, die veel ervaring heeft met uitlevering tussen Dubai en Nederland.

"Als hij Promes niet was, was hij hier zo ongeveer al geweest," zegt de advocaat, die mede vanwege eigen cliënten niet met naam genoemd wil worden. "Het is namelijk helemaal niet ingewikkeld, gewoon een drugszaak. Maar uitlevering kan in sommige gevallen ook een politieke zaak worden. Dat kan om tal van redenen zo zijn, dat je een pionnetje wordt in een politiek spel. Bij Promes heeft dat er alle schijn van. Promes is ‘leuk genoeg’ voor de Russen om ons dwars te zitten. Het is toch een kleine middelvinger naar Nederland."

Volgens de advocaat is er een 'kakelvers uitleveringsverdrag'. "Als Nederland hem nu niet krijgt, staan we gewoon voor joker," vervolgt de advocaat. "We hebben een kakelvers uitleveringsverdrag, Yesilgöz (minister van Justitie en Veiligheid, red.) die vorig jaar uitlegde dat de Emiraten zo graag met ons samenwerken. Het zou allemaal goedkomen met criminelen die zich daar verstoppen... En dan zouden we Promes niet krijgen? Dat is een afgang. Of, en dat kan in theorie ook nog, we hebben geen uitleveringsverzoek gedaan. Maar dat is dan weer een reden voor Kamervragen. Als we Promes nu niet krijgen, is er hoe dan ook wat mis."

Promes zou na een trainingskamp Dubai niet mogen verlaten omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een ongeluk en daarna is gevlucht. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft na zijn aanhouding contact gehad met de VAE, maar wil niet zeggen of ook verzocht is om Promes uit te leveren.

De oud-Ajacied is in Nederland twee keer veroordeeld door de rechtbank. Hij kreeg een gevangenisstraf van zes jaar cel voor betrokkenheid bij de invoer van 1350 kilo cocaïne. Ook kreeg hij anderhalf jaar cel voor een steekpartij op een feest waarbij een neef het slachtoffer was. Promes is tegen de twee uitspraken in hoger beroep gegaan. De rechtbank heeft in beide zaken een bevel gevangenneming afgegeven. Het OM heeft eerder al een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Wesley Sneijder reageerde bij Veronica Offside op het nieuws over Quincy Promes, die vastgehouden zou zijn op het vliegveld in Dubai nadat hij betrokken zou zijn geweest bij een ongeval en daarna zou zijn gevlucht. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.