Terug

Volg Vandaag Inside

Proflicentie Vitesse in gevaar na kort geding; club moet GelreDome verlaten

Proflicentie Vitesse in gevaar na kort geding; club moet GelreDome verlaten

28 feb 2023, 14:20

Vitesse heeft dinsdag een kort geding over het gebruik van stadion Gelredome na 1 oktober verloren. Dat meldt de rechtbank in Arnhem.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor Vitesse. De KNVB wil uiterlijk 1 maart (woensdag) weten in welk stadion Vitesse na 30 september haar thuiswedstrijden gaat spelen. Nu dat niet in het Gelredome kan, is de kans aanwezig dat de KNVB Vitesse de proflicentie afpakt en Vitesse geen betaald voetbal meer kan spelen.

Vitesse weigerde nog langer de huur van ruim 2 miljoen euro per jaar te betalen als het huidige contract in september van dit jaar afloopt. Omdat eigenaar Nedstede de door Vitesse voorgestelde huursom van ongeveer een half miljoen euro per jaar voor de komende twintig jaar veel te laag vindt, ontstond er een impasse.

Vitesse vroeg de rechtbank halverwege februari uitspraak te doen. De Arnhemse club had de hoop in de twee weken daarna alsnog een akkoord te bereiken met de stadion-eigenaar, maar dat is niet gelukt. Vitesse kan nog wel in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Een motivering van de rechtbank volgt pas over twee weken. "De beslissing van vandaag is een voorlopig oordeel van de rechter, gebaseerd op wat er in deze kort gedingprocedure naar voren is gebracht", meldt de rechtbank. "Er was snelheid geboden en partijen hebben tot het laatste moment met elkaar onderhandeld. Daarom is de beslissing opgenomen in een kop-staartvonnis. Daarin staat alleen tussen wie de procedure speelt en welke beslissing de rechter heeft genomen. Normaal gesproken legt een rechter in een vonnis ook uitgebreid uit hoe hij tot zijn oordeel is gekomen. Bij een kop-staartvonnis ontbreekt die motivering. De reden daarvoor is de gevraagde snelheid van de beslissing."

Tussen Vitesse, haar verhuurder en de eigenaar van Gelredome lopen nog twee rechtszaken bij de rechtbank Gelderland. In deze twee zogenoemde bodemzaken, die draaien om het door Vitesse gepretendeerde ‘eeuwigdurend speelrecht’, zijn de zittingen op 9 en 14 maart.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.