Terug

Volg Vandaag Inside

Prijs voor treinkaartje gaat omhoog, maar niet door verwachte loongolf na NS-deal

Prijs voor treinkaartje gaat omhoog, maar niet door verwachte loongolf na NS-deal

12 sep 2022, 13:35

De vakbonden en arbeidsmarktexperts verwachten een loongolf in Nederland, nu de stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen hebben geleid tot een loonstijging van bijna 10 procent. Dat meldt De Telegraaf. Het is alleen nog de vraag waar de NS het geld voor de loonsverhoging van het personeel vandaan haalt. Het wordt in ieder geval niet doorberekend in de prijs van een treinkaartje.

De vakbonden en de NS maakten zondagochtend bekend dat er een akkoord is bereikt.In de overeenkomst is onder meer een loonsverhoging in twee stappen van gemiddeld in totaal 9,25 procent afgesproken. Daarnaast keert NS werknemers in december en in juli eenmalig 1000 euro uit. De cao heeft een looptijd van achttien maanden.

Het gaat de NS een hoop geld kosten, maar treinreizigers zullen dat niet meteen merken aan hun portemonnee. "We mogen bepaalde producten, zoals een enkeltje en een retourtje in de tweede klas en abonnementen, alleen laten meestijgen met de verwachte inflatie voor het komende jaar", zegt een woordvoerder van de NS in gesprek met NU.nl. "We kunnen de loonsverhoging dus niet een-op-een doorberekenen in de prijs van een treinkaartje."

Toch wordt een treinkaartje waarschijnlijk wél duurder. "De verwachte inflatie voor het komende jaar is veel hoger dan die van de afgelopen jaren", vervolgt de NS-woordvoerder. De kans is daarom groot dat de prijsverhoging van de treinkaartjes groter zal zijn dan in het verleden. In de inflatiecorrectie voor de treinkaartjes zit ook de component loon. "Dat komt daar dus wel in terug, maar dat is niet gekoppeld aan de loonstijging in het cao-akkoord", aldus de NS-woordvoerder.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.