Terug

Volg Vandaag Inside

Premier Rutte vindt asieldeal kabinet 'heel fatsoenlijk'

Premier Rutte vindt asieldeal kabinet 'heel fatsoenlijk'

Nederlandse politiek

2 sep 2022, 16:50

De asielafspraken waartoe het kabinet vorige week na een uitzonderlijk lange ministerraad heeft besloten, zijn "heel fatsoenlijk" vindt premier Mark Rutte. De gezinshereniging wordt niet verboden maar vertraagd, er komen meer sociale huurwoningen voor statushouders en de Turkijedeal - waarbij Nederland zich verplicht had tot de overname van jaarlijks 1000 vluchtelingen - wordt tijdelijk stopgezet.

Dat er vanuit de vier coalitiepartijen kritiek op is "was te voorzien". Dat zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De commotie die de afspraken bij de coalitiepartijen en hun achterbannen hebben veroorzaakt, baren de premier geen zorgen. "Je moet die wel serieus nemen, maar niets doen is ook geen optie." In dit dossier zijn wederom de smalle marges van de Nederlandse politiek zichtbaar, zei Rutte. "Smalle marges en besturen in grijstinten zijn onvermijdelijk in Nederland."

Bij alle vier de coalitiepartijen wordt anders gereageerd op de asieldeal. De VVD-achterban vindt de asielafspraken te zwak, de ChristenUnie vindt ze te ver gaan. Vooral de rem op gezinshereniging zit de CU dwars. Tot donderdag was de stemming in de VVD vooral dat het asielbeleid strenger mag. Het beeld is diverser geworden nadat VVD-Kamerlid Daan de Neef donderdag bekendmaakte uit de Kamer en de partij te vertrekken uit onvrede over de "ijskoude" asielaanpak.

Rutte vindt dat daar geen sprake van is. "Ik vind wat we hier doen heel fatsoenlijk is." Hij doelt onder meer over het afremmen van de gezinshereniging - om te voorkomen dat mensen bij Ter Apel in het gras moeten slapen - en het tijdelijk verhogen van het percentage sociale huurwoningen dat aan statushouders wordt toegewezen. Samen met het toekennen van een deel van nieuw te bouwen woningen aan statushouders "denk ik dat we echt een afgewogen pakket hebben."

Het vertrek van VVD-Kamerlid De Neef kwam voor Rutte als een verrassing. Hij had geen signaal van hem gekregen, en heeft geen signalen dat andere VVD-Kamerleden vanwege de asielafspraken uit de fractie willen stappen. "Voor mijn partij heeft altijd gegolden dat we als Nederland mensen die vluchten voor oorlog en geweld een veilig heenkomen moeten bieden." De aantallen moeten wel beheersbaar zijn, uitgeprocedeerde asielzoekers moeten zo snel mogelijk worden uitgezet en overlastgevers moeten hard worden aangepakt, voegde de premier daar aan toe.

Johan Derksen gaf in Vandaag Inside zijn mening over het asielbeleid in Nederland. Bekijk het fragment hieronder terug.

Johan over Nederlandse asielbeleid: 'Dit land zit in de problemen!'
5:01
Johan over Nederlandse asielbeleid: 'Dit land zit in de problemen!'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.