Portugal heeft met Ronaldo geen kind aan Zwitserland

5 juni 2022, 22:57

Cristiano Ronaldo heeft Portugal hoogstpersoonlijk in de Nations League voorbij Zwitserland geloodst. Dat deed hij al in de eerste helft van zijn 187e interland met twee doelpunten. Bij rust was het 3-0 in het Estádio José Alvalade in Lissabon.

Ronaldo begon donderdag tegen Spanje (1-1) op de bank en viel pas na een uur in. Zondag stond de 37-jarige vedette gewoon aan de aftrap, gretig en scherp. Na een kwartier eiste hij uiteraard een vrije trap in kansrijke positie op. Zij lage schot ging onder de opspringende muur - zonder 'achterligger' - door en raakte een voet waardoor doelman Gregor Kobel in verlegenheid werd gebracht. William Carvalho kon de bal simpel binnen tikken.

Ronaldo zorgde op aangeven van de niet zelfzuchtige Diogo Jota voor 2-0 en herhaalde dat 5 minuten later. Dat was zijn 117e treffer als international. Tussendoor hadden Jota en de Pepe (39) al serieuze kansen gemist, iets wat Ronaldo ook wel eens overkomt bleek vlak voor rust.

Vrije trap

Portugal, dat de eerste editie van het toernooi in 2019 won ten koste van Oranje, had ook na de hervatting weinig te stellen met de Zwitsers. Door het gebrek aan tegenstand nam de inspiratie af en het spelpeil dus ook. Ronaldo's derde van de avond werd doorgestreept nadat de VAR Jota had betrapt op buitenspel. João Cancelo bepaalde de de eindstand op 4-0, daartoe in staat gesteld door invaller Bernardo Silva.

Uitblinker Ronaldo ging in de slotfase nog wel klaar staan om een strafschop te benutten, maar bij nader inzien bleek de overtreding op Nuno Mendes buiten de 16 gemaakt. Zijn vrije trap werd door Kobel uit de bovenhoek gehaald.