Play-off winnaar Polen voegt zich bij Nederland, Oostenrijk en Frankrijk in EK-poule

27 mrt 2024, 09:44

Het Nederlands elftal treft Polen op het EK voetbal van komende zomer. De ploeg van bondscoach Michal Probierz was in de finale van de play-offs na strafschoppen te sterk voor Wales en verzekerde zich daarmee van een plaats in de poule van Oranje. In de reguliere speeltijd en de verlenging werd niet gescoord.

Polen is de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase. De wedstrijd staat op 16 juni in Hamburg op het programma. De andere tegenstanders in de poule zijn Frankrijk en Oostenrijk.

Polen kwalificeerde zich in 2008 voor het eerst voor een EK en plaatste zich eveneens voor de volgende drie toernooien. Het bereiken van de kwartfinale in 2016 was de beste prestatie van de ploeg.

Wales had zich geplaatst voor de eindstrijd van de play-offs na een ruime zege op Finland (4-1), terwijl Polen tegen Estland nog een doelpunt meer had gemaakt (5-1). In het onderlinge duel in Cardiff bleken de kansen een stuk schaarser. Keepers Danny Ward en Wojciech Szczesny hoefden in de eerste 45 minuten zelden in actie te komen, waarna een treffer van Wales-aanvoerder Ben Davies op slag van rust werd afgekeurd om buitenspel.

Na rust was Wales via Kieffer Moore opnieuw dicht bij een treffer, maar Szczesny tikte zijn kopbal fraai onder de lat weg. De Poolse sterspeler Robert Lewandowski kreeg pas na een klein uur zijn eerste kans, maar hij kopte onder druk van een tegenstander over. De spits van Barcelona schoot in de laatste minuut van de reguliere speeltijd net naast. Aan het einde van de verlenging kreeg Chris Mepham van Wales zijn tweede gele kaart.

In de penaltyserie werden de eerste negen strafschoppen benut, waarna Daniel James de laatste miste.

Op de persconferentie na de verloren oefeninterland tegen Duitsland (2-1) liet bondscoach Ronald Koeman zich uit over het aantal spelers dat hij mag meenemen naar het EK. Bekijk de beelden bovenaan deze pagina!