Terug

Volg Vandaag Inside

Plan in Engels voetbal voor inkrimping Premier League

Plan in Engels voetbal voor inkrimping Premier League

11 okt 2020, 20:19

Achter de schermen wordt door enkele partijen uit het Engelse voetbal gewerkt aan een plan om de Premier League terug te brengen tot achttien clubs. De krant Daily Telegraph onthulde zondag dat de Amerikaanse eigenaren van Liverpool en Manchester United het initiatief hebben genomen tot 'Project Big Picture'.

Ze denken dat veranderingen nodig zijn om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor het volledige Engelse voetbal op te vangen. De EFL, de organisatie die over de drie competities onder de Premier League gaat, heeft het ingrijpende plan al omarmd.

Het is onder meer de bedoeling dat de hoogste divisie wordt teruggebracht van twintig naar achttien clubs. De League Cup, na de FA Cup het tweede bekertoernooi in Engeland, zou net als de wedstrijd om het Community Shield verdwijnen. De ploegen uit de Premier League zouden in de toekomst een kwart van hun tv-inkomsten, nu jaarlijks in totaal zo'n 3 miljard euro, afstaan aan de clubs die in het Championship, League One en League Two spelen. Zonder die financiële steun dreigen heel wat clubs om te vallen.

Het is de bedoeling dat de negen clubs die het langst in de Premier League spelen in ruil daarvoor meer macht krijgen dan nu. In de huidige structuur heeft iedere club in de hoogste afdeling evenveel macht en is een meerderheid van veertien clubs nodig om een beslissing te nemen.

Rick Parry, de voorzitter van de EFL, liet in de Daily Telegraph weten dat hij het plan steunt. Het kwam hem op kritiek te staan vanuit de organisatie van de Premier League. "Een aantal voorstellen uit het plan dat vandaag is gepubliceerd, kan een schadelijke impact hebben op het hele voetbal", staat in een verklaring. "We zijn teleurgesteld dat Rick Parry openlijk zijn steun heeft uitgesproken. Het voetbal heeft veel stakeholders en iedereen moet de kans krijgen om hier een bijdrage aan te leveren. We moeten het samen doen." Ook vanuit de Britse overheid klonk al direct kritiek.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.