Oranje opent Nations League met eerste zege in bijna 25 jaar op België

3 juni 2022, 22:41

In een wedstrijd om niet snel te vergeten heeft het Nederlands elftal een einde gemaakt aan een periode van bijna 25 jaar zonder zege op België. Oranje scoorde maar liefst vier keer in het uitverkochte Koning Boudewijnstadion van Brussel (1-4). Veel beter had de ploeg van bondscoach Louis van Gaal niet aan de derde editie van de Nations League kunnen beginnen.

Het Nederlands elftal oogde na een lang seizoen veel frisser dan de nummer 2 van de wereldranglijst. De eerste kans was nog wel voor België, na een slippertje van Nathan Aké. Maar Timothy Castagne trapte de bal hard op de lat. Maar daarna creëerde Oranje kans op kans om afstand te nemen. Steven Berghuis stuitte op doelman Simon Mignolet, de vervanger van de geblesseerde Thibaut Courtois. Memphis Depay schoot rakelings naast en Daley Blind zag zijn schot voorlangs gaan. De drie verdedigers van de Belgen hadden het lastig. Jan Vertonghen en Toby Alderweireld hebben hun beste jaren als voetballer al een tijdje achter de rug. Ook Dedryck Boyata maakte geen betrouwbare indruk.

Uiteindelijk was het Steven Bergwijn die Oranje in de 40e minuut fraai op voorsprong schoot. De aanvaller van Tottenham Hotspur maakte alweer zijn vijfde treffer van zijn laatste vier interlands. Bij Ajax zullen ze niet heel hard hebben gejuicht. De landskampioen wil Bergwijn graag naar Amsterdam halen en van mooie doelpunten zal hij niet goedkoper worden. Even na de openingstreffer floot scheidsrechter José María Sánchez voor een strafschop, nadat Castagne een voorzet van Denzel Dumfries met een arm had geblokkeerd. Op advies van de VAR kwam de Spaanse arbiter op zijn beslissing terug.

Louis van Gaal verkoos de verdedigers Jurriën Timber en Aké boven Stefan de Vrije en Matthijs de Ligt, van wie hij al weet wat hij aan ze heeft. De bondscoach wil zoveel mogelijk spelers aan het werk zien in de aanloop naar het WK, zodat hij bij het samenstellen van de definitieve selectie voor de mondiale eindronde in Qatar de juiste keuzes kan maken. De basisspelers voor het duel met België stelden hem niet teleur. Oranje vermaakte de meegereisde fans met flitsend aanvalsspel en mooie en snelle dribbels.

Nederland kwam in de 51e minuut alsnog op 0-2. Depay scoorde, na een heerlijke bal van Berghuis. Denzel Dumfries tekende 10 minuten later voor de 0-3 en Depay maakte met zijn 41e treffer voor Oranje de nederlaag van België nog pijnlijker. Alleen Robin van Persie (50 doelpunten) en Klaas-Jan Huntelaar (42) hebben vaker voor het Nederlands elftal gescoord. Michy Batshuayi bepaalde diep in blessuretijd de eindstand namens de Belgen.