Terug

Volg Vandaag Inside

Oranje krijgt in Gibraltar nieuwe kans doelsaldo op te voeren

Oranje krijgt in Gibraltar nieuwe kans doelsaldo op te voeren

29 mrt 2021, 10:00

Na de wedstrijd van de gemiste kansen tegen Letland krijgt het Nederlands elftal dinsdag tegen Gibraltar een nieuwe kans om het doelsaldo richting het niveau van Turkije te brengen. "De Turken zijn gewoon heel goed begonnen met overwinningen op twee directe concurrenten voor de groepszege", beseft bondscoach Frank de Boer. "Maar we hebben nog alle kans om de achterstand goed te maken. Als we de resterende duels met Turkije en Noorwegen winnen, dan zijn we volgens mij al aardig op weg."

Na overwinningen op Nederland (4-2) en Noorwegen (0-3) leidt Turkije groep G van het kwalificatietoernooi voor het WK in Qatar met 6 punten en een positief doelsaldo van 5 treffers. Montenegro is na overwinningen op Letland (1-2) en Gibraltar (4-1) ook nog zonder puntenverlies. Oranje volgt op drie punten, met vier doelpunten en vier tegentreffers.

Nederland verzuimde tegen de Letten het doelsaldo flink op te voeren. Volgens de statistieken van de UEFA kwam Oranje tot een ongekend aantal van 35 doelpogingen maar scoorden alleen Steven Berghuis en Luuk de Jong. "Misschien moeten we 'gieriger' zijn met afronden", zei aanvoerder Georginio Wijnaldum. "Ik weet het niet", reageerde De Boer. "Je hebt van die duels dat het lijkt alsof de bal er niet in mag."

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het veelbesproken WK in Qatar. De tien nummers 2 strijden in de play-offs samen met twee ploegen uit de Nations League om slechts drie resterende tickets. Bij een gelijke stand geeft het doelsaldo de doorslag. "Hopelijk scoren we snel in Gibraltar en kunnen we daarna uitlopen", zei Luuk de Jong.

De spits van Sevilla mag vaak beginnen van De Boer als Oranje kan domineren. Dan verhuist Memphis Depay naar de linkerkant en moet Georginio Wijnaldum een linie zakken om plaats te maken voor Davy Klaassen. Onder de vorige bondscoach Ronald Koeman loodsten Depay en Wijnaldum Oranje als spits en aanvallende middenvelder met veel doelpunten naar het EK. "Ik weet waar ze het liefst spelen", zei De Boer. "Maar we kunnen zeker tegen mindere tegenstanders Luuk goed gebruiken. En iedereen ziet dat Klaassen bij Ajax als nummer 10 aardig in vorm is."

Wijnaldum en Depay waren zaterdag niet blij toen ze werden gewisseld. "Dat is alleen maar goed", zei De Boer. "Depay baalde dat hij niet had gescoord en Wijnaldum dacht dat hij nog ging scoren. Maar we zijn niet met elf man; ik wil ook andere spelers het gevoel geven dat ze er bij horen", aldus de bondscoach, die er geen spijt van heeft dat hij Wout Weghorst niet heeft opgeroepen om een pinchhitter achter de hand te hebben als Luuk de Jong basisspeler is. "Ik kan altijd nog Matthijs de Ligt naar voren sturen", zei hij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.