Terug

Volg Vandaag Inside

Oproep vanuit politiebond: wedstrijden in de Eredivisie moeten zonder publiek

Oproep vanuit politiebond: wedstrijden in de Eredivisie moeten zonder publiek

20 dec 2022, 00:00

Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, heeft in De Telegraaf naar aanleiding van een analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een oproep gedaan om voetbalwedstrijden uit de Eredivisie te laten spelen zonder publiek, om te zorgen dat er meer politie in de wijken is.

Uit de analyse blijkt namelijk dat er meer dan de helft van de Nederlanders zegt de politie zelden (41 procent) of nooit (13 procent) in hun eigen buurt te zien. "De capaciteit van de politie is gebrekkig en dat is zorgelijk", vertelt Groeneweg. "We moeten prioriteiten stellen. Als we keuzes maken die opnieuw geen pijn doen, dan maken we geen keuzes. Eén daarvan is dat er minder politie-inzet moet komen bij evenementen. Na de winterstop begint het voetbal weer in de Eredivisie. Om te zorgen dat er meer politie op straat is, zouden er geen bezoekers meer bij voetbalwedstrijden moeten zijn", aldus Groeneweg.

De politie zal de komende tijd slimmere keuzes moeten maken om de inzet van agenten in goede banen te leiden. "Dat betekent ook dat wij nee moeten zeggen tegen bepaalde evenementen, omdat ander politiewerk voorgaat", zegt woordvoerder Hessel Koster van de Nationale Politie.

Voetbalwedstrijden

"Er liggen nog geen concrete voorbeelden van voetbalwedstrijden zonder publiek op tafel", vervolgt Koster. "Zowel landelijk als lokaal wordt al gekeken naar de voetbalkalender als het gaat om de capaciteit van de politie."

De politie geeft aan dat de inzet rondom voetbalwedstrijden bij de eredivisie de afgelopen jaren al veel minder geworden. "Voetbalclubs nemen meer voor hun rekening. De politie is er alleen buiten het stadion", aldus Koster.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.