Opnieuw scorende Hancko helpt Feyenoord aan zege bij Fortuna

14 apr 2024, 16:29

Verdediger David Hancko heeft Feyenoord in een moeizame wedstrijd aan een minimale zege bij Fortuna Sittard geholpen (0-1). De 26-jarige Slowaak maakte na ruim een kwartier zijn derde doelpunt in de laatste vier competitiewedstrijden, evenveel als in zijn eerste 57 Eredivisieduels voor de landskampioen.

Feyenoord zet door de zege een volgende stap om de tweede plek veilig te stellen. Met nog vier duels te gaan is de voorsprong op nummer 3 FC Twente 12 punten. De club uit Enschede gaat zondagmiddag nog wel op bezoek bij Ajax. De blik van Feyenoord kan nu eerst op de bekerfinale van volgend weekend tegen NEC.

De club uit Rotterdam kon de afgelopen week nog nagenieten van de historische 6-0-zege op rivaal Ajax vorig weekend. Nog nooit won de club uit Rotterdam de Klassieker met zo'n groot verschil.

Trainer Arne Slot zag dan ook geen reden om zijn elftal te wijzigen ten opzichte van vorige week. Wel duurde het even voordat Feyenoord zich liet zien in Sittard. De nummer 11 van de Eredivisie begon fel. Op snelheid creëerde Feyenoord-aanvaller Yankuba Minteh na een kwartier uiteindelijk de eerste kans, maar zijn schot kon makkelijk worden gepakt.

Iets later schoot Hancko Feyenoord alsnog op voorsprong. Lutsharel Geertruida vond na een corner via de rug van een Fortuna-verdediger eerst de paal, voordat Hancko het alertst was bij de rebound. Bart Nieuwkoop, eveneens een verdediger, verzuimde op aangeven van Quinten Timber halverwege de eerste helft de 2-0 in te koppen.

De Griek Dimitris Siovas kreeg na een uur de beste kans op de gelijkmaker namens de thuisploeg, maar zijn volley ging over. Een paar minuten later ging een doelpunt van Feyenoorder Igor Paixão niet door omdat hij buitenspel stond.

Slot kon de tweede helft ook gebruiken om wat spelers rust te gunnen en de terugkeer van Gernot Trauner te vieren. De Oostenrijkse verdediger zat door blessureleed sinds begin februari aan de kant. Invallers Ayase Ueda en Luka Ivanusec misten kansen op de 2-0.

Het door Danny Buijs gecoachte Fortuna Sittard heeft nog een kans op de play-offs om Europees voetbal. De achterstand op nummer 9 Sparta Rotterdam is 5 punten.

Lilian Marijnissen reageerde woensdagavond bij Vandaag Inside op de historische zege van Feyenoord op Ajax (6-0): "Ik heb een topzondag gehad!" Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.