Terug

Volg Vandaag Inside

Ophef over sponsordeal Saudi-Arabië bij WK vrouwenvoetbal

Ophef over sponsordeal Saudi-Arabië bij WK vrouwenvoetbal

2 feb 2023, 10:06

De organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland heeft bij de wereldbond FIFA om opheldering gevraagd over een sponsordeal met het toerismebureau van Saudi-Arabië. De gastlanden zeggen dat ze niet op de hoogte waren van deze deal en hebben de FIFA "dringend gevraagd" om vragen hierover te beantwoorden. De deal is omstreden vanwege de slechte reputatie die Saudi-Arabië heeft aangaande de vrouwenrechten.

Het WK voor vrouwen is deze zomer. Het Nederlands elftal is een van de 32 deelnemende landen.

De voetbalbonden van Australië en Nieuw-Zeeland reageerden "geschokt en teleurgesteld" over het feit dat de FIFA de gastlanden van het WK niet heeft geraadpleegd. Amnesty International mengde zich er ook meteen in door zich af te vragen hoe het kan "dat de Saudische toerismedienst een wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen kan sponsoren als je als vrouw in Saudi-Arabië niet eens een baan kunt hebben zonder de toestemming van een man".

De Nieuw-Zeelandse minister van Sport, Grant Robertson, voelde zich op verzoek Amnesty International geroepen de FIFA aan te spreken op de sponsorovereenkomst. "Wat betreft de vrouwensport hier in Nieuw-Zeeland hebben we enorme vooruitgang geboekt en een onderdeel daarvan is dat we vrouwen en meisjes mondiger maken in de sport, maar ook in het leven in het algemeen," zei Robertson in een verklaring. "Ik zou graag zien dat de FIFA dat ook begrijpt en daar rekening mee houdt bij commerciële afspraken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.