Terug

Volg Vandaag Inside

'Ook bij antihomo-spreekkoren moet je wedstrijden stilleggen'

'Ook bij antihomo-spreekkoren moet je wedstrijden stilleggen'

10 apr 2023, 00:00

COC Nederland pleit voor het stilleggen van voetbalwedstrijden bij antihomo-spreekkoren. De belangenorganisatie erkent dat de voetbalwereld al veel actie onderneemt om op te komen voor een gelijke behandeling van iedereen, maar het moet dus nog veel meer.

"En sowieso zou de voetbalwereld veel meer moeten doen", zegt Philip Tijsma, woordvoerder van het COC tegenover het Algemeen Dagblad. "Het begint bij de antihomo-spreekkoren, die voor iedereen heel duidelijk hoorbaar zijn, en die getolereerd worden alsof het normaal is. Maar dat is helemaal niet normaal."

Tijdens de halve finale in de KNVB Beker tussen Spakenburg en PSV (1-2) richtten supporters van de amateurclub met spreekkoren op aanvaller Xavi Simons. Zij zongen meerdere keren gedurende de wedstrijd "Xavi Simons is homo". Het is niet de eerste keer dit seizoen. Eerder in een wedstrijd tegen FC Utrecht werd Simons ook met 'antihomo-spreekkoren' geconfronteerd. Ook tijdens een uitwedstrijd voor PSV tegen Ajax krijgen de Eindhovenaren vaak de leus 'alle boeren zijn homo' te horen.

Het COC pleit voor een nieuwe regel: spreekkoren die op welke manier discriminerend zijn, moeten leiden tot het stilleggen van een wedstrijd. "Maak als voetbalclubs en -bond glashelder: lhbti-haat accepteren we niet", vervolgt Tijsma. "En leg wedstrijden niet alleen stil bij racistische spreekkoren of oerwoudgeluiden, maar ook bij homospreekkoren. PSV is daar overigens zelf voorstander van, dat vinden wij heel positief. Als je daar serieus werk van maakt, kun je misschien iets bereiken", aldus Tijsma, woordvoerder van het COC.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.