'Onana snoepte 6 minuten af van speeltijd Sparta - Ajax'

16 sep 2020, 11:34

André Onana kreeg de nodige kritiek over zich heen na afloop van het duel tussen Sparta en Ajax (0-1). De doelman van Ajax zorgde voor irritatie door na de openingstreffer van Antony zeer regelmatig tijd te rekken.

Het AD pakte de rekenmachine erbij en berekende dat Onana zo’n zes minuten speeltijd liet verdampen om de eerste zege van het seizoen binnen te slepen. 'Vanaf de openingstreffer van Antony, dus toen Ajax in ondertal voordeel had bij tijdwinst, hield de keeper het spel bruto zo’n zes minuten op', schrijft de krant.

Dat getal had anders kunnen uitvallen, maar de krant is gegaan voor de bruto tijd. 'Want aan de korte VAR-check en een wissel van Sparta kon hij weinig doen. Bovendien kun je niet van Onana verwachten dat hij het spel alweer in gang brengt als een mislukte afstandspoging van Bart Vriends nog in de tribunes moet landen', aldus het AD.

Over een doeltrap deed Onana gemiddeld een kleine halve minuut. De doelman nam ook bij een vangbal alle tijd, terwijl de bal binnen zes seconden weer uit handen moet zijn. Gebeurt dit niet, mag de scheidsrechter een indirecte vrije trap aan de tegenstander geven. Dit liet Jochem Kamphuis, arbiter bij Sparta - Ajax, echter na.

Willem van Hanegem stoorde zich vreselijk aan het 'irritante gedrag' van Onana en ook Kamphuis kon hem niet bekoren. De oud-voetballer noemde de scheidsrechter 'laf' in z'n column voor het AD. 'Dat was laf van Kamphuis. Als die scheidsrechter nou iets had willen betekenen voor het voetballen, had hij minimaal het dubbele aan blessuretijd gerekend. Dan laat je zien dat je af wil van die vervelende keepers die maar op de grond liggen, ballen niet willen aanpakken voor een doeltrap, aanlopen vertragen tot sint-juttemis. Hup, gewoon acht of negen minuten en laten zien dat het afgelopen moet zijn met dat vervelende geklier.'