Terug

Volg Vandaag Inside

Omtzigt geeft vanavond geen uitleg aan PVV, VVD en BBB over zijn besluit: 'Hij heeft rust nodig'

7 feb 2024, 14:44

NSC-voorman Pieter Omtzigt schuift woensdagavond niet aan bij informateur Ronald Plasterk en de fractievoorzitters van PVV, VVD en BBB om onder meer uitleg te geven over het besluit om nu niet verder te praten over de vorming van een rechts meerderheidskabinet. Omtzigt heeft een paar dagen rust nodig en is naar Enschede gegaan, waar hij woont. Dat bevestigen bronnen binnen NSC aan de politieke redactie van Hart van Nederland

Ook het Tweede Kamerlid Eddy van Hijum meldt dat Omtzigt niet in gaat op de uitnodiging van informateur Plasterk voor een gesprek woensdagavond. Hij was de secondant van Omtzigt bij de onderhandelingen tijdens de formatie.

Het is duidelijk dat de gesprekken zijn afgerond, aldus Van Hijum die een van de medeoprichters van de partij is. De NSC-fractie liet dinsdag in een mail aan de leden weten dat de onderhandelingen met PVV, VVD en BBB klaar zijn. Dat leidde tot veel verbazing bij deze drie partijen.

Omtzigt zei in de talkshow Humberto zich te ergeren aan het feit dat hij deze week pas hoorde dat er 21 brieven liggen van ministeries over hun financiën. Die brieven waren eind vorige maand binnengekomen bij de informateur. Omtzigt had die brieven eerder willen inzien.

Statements fractievoorzitters

Waar de NSC-fractievoorzitter sinds zijn talkshowoptreden - ook voor de pers - niet of nauwelijks bereikbaar is, hebben de onderhandelaars van de andere drie partijen stuk voor stuk een statement gegeven tegenover journalisten. Daarin uitten zij hun onbegrip over de situatie. Zo geeft BBB-leider Van der Plas aan dat het haar niet duidelijk is of Omtzigt nooit meer terug wil keren aan de onderhandelingstafel. "Dat weet ik niet, want ik snap het niet."

Alle drie eisen ze vooral tekst en uitleg van Omtzigt. Dilan Yeşilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV) en Van der Plas hebben hun hoop gevestigd op een gesprek met de informateur op woensdagavond, hoewel ook zij niet weten of de NSC-leider daarbij is. "Ik kan me niet voorstellen dat hij er dan niet zou zijn", aldus Wilders. "Dan is er toch wel een hele andere Pieter opgestaan."

Voor Yeşilgöz is de actie van Omtzigt ook nog volledig onduidelijk. Ze noemt het "wel zo netjes dat je gewoon komt richting de mensen met wie je al maanden in gesprek bent, om toe te lichten wat je plan nu is, waarom je dit doet en hoe je denkt dat we het beste verder kunnen".

Johan reageerde dinsdagavond ook op het besluit van NSC-voorman Pieter Omtzigt om niet verder te praten over een rechts meerderheidskabinet. Bekijk het fragment bovenaan deze pagina!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.