Terug

Volg Vandaag Inside

OM gaat in hoger beroep in corruptiezaak Richard de Mos

OM gaat in hoger beroep in corruptiezaak Richard de Mos

4 mei 2023, 14:52

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. De Mos werd twee weken geleden vrijgesproken in de corruptiezaak waarin hij verdachte was. Ook ex-wethouder Rachid Guernaoui is door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.

"Het OM zet deze stap om de wettelijke termijn voor hoger beroep veilig te stellen. Het vonnis wordt op dit moment nog bestudeerd. Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep. Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig", aldus het OM.

De rechtbank fileerde in een uitgebreid vonnis alle aantijgingen van het OM. "Van groot belang in de vonnissen is de niet te bewijzen kwade bedoeling van de bij de partijdonaties betrokken ondernemers. Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen", aldus de rechter.

De Mos zelf is er niet over te spreken dat het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak van hem en zijn medeverdachten. "Wij betreuren het ten zeerste dat het Openbaar Ministerie de stad Den Haag nog langer politiek wil gijzelen. Daarmee is het OM ziende blind en horende doof voor de gevoelens in de samenleving", laat de oud-wethouder weten.

Het Openbaar Ministerie had 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen De Mos. Guernaoui hoorde een eis van zestien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Volgens het OM hadden bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten.

Richard de Mos vertelde onlangs in Vandaag Inside dat hij graag weer terugkeert in het stadsbestuur van de hofstad.

Richard de Mos wil terug in stadsbestuur: ‘Den Haag heeft wethouder nodig die gaat rock-‘n-rollen!’
6:07
Richard de Mos wil terug in stadsbestuur: ‘Den Haag heeft wethouder nodig die gaat rock-‘n-rollen!’

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.