Terug

Volg Vandaag Inside

NSC: afstand tot PVV over rechtsstaat en grondrechten te groot

NSC: afstand tot PVV over rechtsstaat en grondrechten te groot

12 feb 2024, 16:37

Door het vertrek van NSC-leider Pieter Omtzigt van de formatietafel kan informateur Ronald Plasterk niet zeggen dat er perspectief is op een regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB in welke vorm dan ook.

Dat schrijft hij in zijn verslag aan de Tweede Kamer. Maar zijn indruk blijft dat overeenstemming tussen de vier partijen "niet uitgesloten is en zeer wel kan worden bereikt".

Plasterk adviseert een nieuwe informateur te benoemen "met ruime bestuurlijke en politieke ervaring". Die informateur moet zich nadrukkelijk bezighouden met de vorm van een nieuw kabinet. VVD en NSC hebben aangegeven alleen te willen gedogen. "Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen een kabinet slechts kan gedogen", schrijft Plasterk.

Omtzigt heeft meerdere malen laten weten voorstander te zijn van een minderheidskabinet of extraparlementair kabinet.

Het lijkt Plasterk nuttig om in de volgende ronde ook andere politieke partijen aan de formatietafel uit te nodigen. Die ruimte was er wel, maar daar is geen gebruik van gemaakt.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.