Terug

Volg Vandaag Inside

Noorse journalisten Qatar uitgezet na onderzoek naar arbeidsomstandigheden rond WK

Noorse journalisten Qatar uitgezet na onderzoek naar arbeidsomstandigheden rond WK

24 nov 2021, 11:24

Twee journalisten van het Noorse NRK zijn dinsdag Qatar uitgezet. Het duo maakte in aanloop naar het WK een reportage over de werkomstandigheden van de gastarbeiders in het land. 

Halvor Ekeland en Lokman Ghorbani verbleven sinds 14 november in Qatar en zouden voor hun verslag een interview hebben met Abdullah Ibhais, een oud-medewerker van de WK-organisatie die het opnam voor de rechten van de gastarbeiders. Het gesprek ging op het laatste moment niet door, want Ibhais werd uren voor zijn afspraak met de twee journalisten opgepakt door de Qatarese politie.

Ekeland en Ghorbani bleven werken aan hun reportage, en zouden op maandag weer terugvliegen naar Noorwegen. Echter werd het duo in de nacht daarvoor in hun hotel opgepakt door de politie. Na 32 uur in de cel werden ze vrijgelaten, maar ze moesten wel al hun materiaal in Qatar achterlaten.

NRK-directeur Thor Gjermund Eriksen is opgelucht dat de twee journalisten weer veilig thuis zijn. ‘Ze zijn onder de indruk van wat ze meegemaakt hebben, maar naar omstandigheden gaat het goed’, zegt Eriksen. ‘Het is natuurlijk onaanvaardbaar dat journalisten geen verslag mogen uitbrengen van een van de grootste sportevenementen ter wereld. We gaan dit zeker bespreken met de FIFA. Of ik dit als een aanval op de vrije pers zie? Absoluut.’

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.