Terug

Volg Vandaag Inside

Na valse start begint het werk voor De Boer bij Oranje nu echt

Na valse start begint het werk voor De Boer bij Oranje nu echt

9 okt 2020, 15:50

Frank de Boer had zich goed voorbereid en wist woensdag na de verloren oefeninterland tegen Mexico (0-1) snel te vertellen dat hij niet de enige bondscoach van Oranje was die met een nederlaag debuteerde. Zijn voorganger Ronald Koeman overkwam hetzelfde en de gelouterde trainers Guus Hiddink en Louis van Gaal (in zijn tweede periode) verloren hun openingsduel ook. Prettig vond de geboren winnaar De Boer het niet, dat was duidelijk. Hij krijgt met duels in de Nations League tegen Bosnië en Herzegovina (zondag) en Italië (woensdag) al snel de kans zich te herstellen.

Het was een behoorlijk dilemma voor De Boer, die het oefenduel met de Mexicanen liever niet had gespeeld. Tegen Bosnië en Italië had de oud-international dan twee keer met het in zijn ogen sterkste elftal kunnen spelen. Maar drie duels in acht dagen is te veel van het goede voor de spelers van Oranje, die ook een ontzettend druk programma met hun clubs tegemoet gaan en voorzichtig moeten zijn met hun lichaam.

En dus koos De Boer, hoe graag hij ook had willen winnen, er tegen de Mexicanen voor om aanvoerder Virgil van Dijk en Stefan de Vrij (het centrale verdedigingsduo) maar een helft te laten spelen. Spelmaker Frenkie de Jong kwam helemaal niet in actie, net als Daley Blind en doelman Jasper Cillessen. Middenvelder Georginio Wijnaldum ging na een uur van het veld. De Boer had bij zijn debuut ook niet de beschikking over de geblesseerde Matthijs de Ligt.

Top

Het Nederlands elftal kan zich vaak weer meten met de top, maar de basis is nog altijd redelijk smal. Zeker op bepaalde posities. Dat was voor een groot deel wel bekend en de ontmoeting met Mexico bevestigde dat.

De Boer zal, nu het er weer echt om gaat, grotendeels terugvallen op de basisploeg waar Koeman ook mee voetbalde. Cillessen keert zondag normaal gesproken terug onder de lat en Van Dijk en De Vrij (bij afwezigheid van De Ligt basisspeler) zullen op de backposities vermoedelijk steun krijgen van Blind (links) en Denzel Dumfries (rechts). Tegen Mexico hadden Owen Wijndal en Hans Hateboer een basisplaats.

Middenveld

Het middenveld bestond bij Koeman meestal uit Wijnaldum, Marten de Roon en Frenkie de Jong. Af en toe durfde de huidige trainer van FC Barcelona het aan om met Donny van de Beek in plaats van De Roon te starten, maar meestal vond Koeman dat te aanvallend.

Memphis Depay is vanwege twee gele kaarten in september in de Nations League geschorst. De bij Sevilla in vorm zijnde Luuk de Jong lijkt zijn meest logische vervanger in de punt van de aanval, al is De Boer ook gecharmeerd van PSV-spits Donyell Malen, een totaal ander type voetballer dan De Jong. Steven Berghuis (rechts) en Quincy Promes (links) lijken vanaf de flanken te starten, al zou ook Malen de positie links voorin kunnen invullen.

Zo reageerde bondscoach Frank de Boer na afloop van het verloren oefenduel tegen Mexico.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.