Terug

Volg Vandaag Inside

'Mogelijk meerdere duels in beloftencompetitie gematchfixt, KNVB wil politieonderzoek'

'Mogelijk meerdere duels in beloftencompetitie gematchfixt, KNVB wil politieonderzoek'

3 okt 2021, 17:49

Meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie zijn de afgelopen jaren gematchfixt, meldt een zelfverklaarde matchfixer in de NOS-podcast Gefixt. De KNVB neemt de zaak hoog op en wil dat de politie onderzoek doet.

De matchfixer beweert onder andere vijf spelers van Jong RKC te hebben omgekocht. De NOS kwam de fixer op het spoor nadat hij via sociale media een darter had benaderd met het verzoek een wedstrijd te verliezen. Dat lukte niet, maar de twintigjarige man uit Den Haag is er naar eigen zeggen wel in geslaagd om wedstrijden in de beloftencompetitie te manipuleren.

De Hagenaar zegt dat hij bijvoorbeeld de wedstrijd Jong Roda JC - Jong RKC (2-1) heeft gefixt. Volgens hem kregen vijf spelers van Jong RKC ieder zo'n 1500 euro om de wedstrijd te verliezen. Een speler van Jong Roda, met wie hij bevriend is, zou de spelers van Jong RKC voor hem benaderd hebben. 'De winst van mij was 20.000 à 30.000 euro,' verklaart hij.

Een gokdatabedrijf heeft op verzoek van de NOS de gokpatronen van de wedstrijd geanalyseerd en schrijft: 'Wij twijfelen aan de integriteit van deze wedstrijd.' Uit de analyse blijkt dat bij Singbet, een groot Aziatisch gokbedrijf, in de eerste helft opvallend veel werd gegokt op winst voor Jong Roda, terwijl het spelbeeld daar geen aanleiding toe gaf: 'Het is volkomen onnatuurlijk onder normale omstandigheden dat de kans dat een team wint met ongeveer 16 procent toeneemt in 45 minuten zonder doelpunten of rode kaarten. Jong Roda ging van duidelijke outsider naar duidelijke favoriet om de wedstrijd te winnen. Conclusie: zeer verdacht.'

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, noemt de zaak zeer ernstig en wil dat het wordt uitgezocht. De bond heeft zelf echter niet de benodigde opsporingsmiddelen: 'Daarom zou het heel goed zijn als de autoriteiten verder onderzoek zouden doen.' Tot en met vorig seizoen werd de beloftencompetitie niet gemonitord door de KNVB op verdachte gokbewegingen. Het was 'een gat waar weinig zicht op was,' aldus De Jong, terwijl er al wel langer signalen waren dat die competitie kwetsbaar is voor matchfixing.

'Die competitie is niet per se een heel hoge prestatieve competitie, maar wel een heel belangrijke competitie voor jongeren om zich te ontwikkelen. Het zijn vaak jonge spelers die nog geen hoge salarissen verdienen en makkelijk benaderbaar zijn. Hier is weinig publiek bij en weinig toezicht. Het is dus heel makkelijk om te doen,' aldus De Jong.

De fixer met wie de NOS contact heeft, vertelt dat het niet moeilijk is om met jonge voetballers in contact te komen: 'De voetballers kennen elkaar allemaal. Als je er eentje kent en je gaat ergens voetballen met iemand of een hapje eten, dan leer je ze allemaal kennen. Het is best een kleine wereld.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.