Terug

Volg Vandaag Inside

Ministerie betaalt liever dwangsom, Sywert-stukken over mondkapjesdeal blijven geheim

Ministerie betaalt liever dwangsom, Sywert-stukken over mondkapjesdeal blijven geheim

18 juli 2022, 11:40

Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen. Dat meldt de Volkskrant.

De rechtbank van Amsterdam droeg het ministerie in januari al op om het whatsapp-verkeer en andere communicatie van ex-minister Hugo de Jonge en andere VWS-kopstukken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden vrij te geven aan De Volkskrant.

Het departement verzette zich vervolgens maandenlang tegen die uitspraak. Vlak voordat de zitting die donderdag zou plaatsvinden, staakte VWS de juridische procedure opeens. Door het verzet te staken en tegelijkertijd de rechterlijke uitspraak nog steeds te negeren, moet het ministerie de al eerder opgelegde dwangsommen betalen. De teller staat sinds zondag op 15.000 euro, het maximumbedrag.

Eerder schreef De Volkskrant dat minister De Jonge zich helemaal niet mocht bemoeien met de inkoop, maar dat die taak was weggelegd voor het ministerie van Financiën. In april 2020 vroeg De Jonge aan de secretaris-generaal van dat ministerie, Bas den Dungen om via WhatsApp contact op te nemen met Sywert van Lienden. Dat was een CDA-partijgenoot van de minister.

De Jonge schreef in zijn appjes duidelijk dat hij een samenwerking wilde creëren tussen zijn ministerie en partijgenoot. 'Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in', schreef De Jonge. 'Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.