Terug

Volg Vandaag Inside

Minister Kaag opgewacht door demonstranten met brandende fakkels: 'Een absolute schande'

Minister Kaag opgewacht door demonstranten met brandende fakkels: 'Een absolute schande'

20 feb 2023, 00:00

Enkele tientallen demonstranten wachtten D66-leider Sigrid Kaag zondag aan het eind van de middag op toen zij in Diepenheim (Overijssel) arriveerde om deel te nemen aan de politieke talkshow Politiek in de Pol. Een aantal betogers had brandende fakkels bij zich.

De D66-leider was zondag in het oosten van het land om campagne te voeren voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten medio maart. De dag werd afgesloten met de talkshow, aldus campagneleider en Kamerlid Hanneke van der Werf.

Er was eerder een flyer van Strijders Twente verspreid waarin de bewoners van Diepenheim werden opgeroepen om Kaag een 'warm welkom' te geven in Diepenheim. Kaag was op de hoogte van de betoging en er was politie aanwezig. Toen ze in Diepenheim aankwam stonden de mensen met enkele tractoren haar op te wachten. "U bent niet voor Nederland", werd er geroepen. Er klonk veel kritiek op overheid en politiek.

Kaag is nog even in gesprek gegaan met de demonstranten, maar dat verliep volgens de campagneleider lastig. Ook omdat sirenes afgingen. Kaag vond het teleurstellend dat een gesprek onmogelijk was, zegt Van der Werf. Het hele gebeuren duurde een minuut of tien. Toen de D66'er rond 20.00 uur vertrok, waren de betogers verdwenen.

Op sociale media circuleren filmpjes van het protest. Op een filmpje wordt ook gerefereerd aan Max. Eerder deze maand is Max van den B. in hoger beroep veroordeeld omdat hij Kaag vorig jaar had bedreigd bij haar huis. Hij was daar met een brandende fakkel en schreeuwde complotleuzen. Kaag wordt vanwege ernstige bedreigingen al langer beveiligd.

De partij gaat de verkiezingscampagne niet aanpassen vanwege het gebeuren zondag, laat Van der Werf weten.

Rutte en andere politici veroordelen fakkeldragers bij Kaag

 "Politici moeten vrijuit hun werk kunnen doen. Demonstreren mag maar het intimideren van politici moet stoppen", schrijft Premier Mark Rutte op Twitter. "Als je het niet eens bent met elkaar ga je normaal het gesprek aan." "Wat een treurnis", twittert minister van Justitie Dilan Yeşilgöz naar aanleiding van het incident van zondag. "Dit doe je niet. Wie je ook bent, wat je boodschap ook is. Punt." Vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt van "een absolute schande".

De leider van de Tweede Kamerfractie van D66 Jan Paternotte vindt het vooral "walgelijk", zeker in het licht van de veroordeling van Van den B. "Vrijheid is kwetsbaar."

Kaag krijgt ook bijval van andere partijen in de Kamer. BBB-leider Caroline van der Plas noemt de mensen die Kaag opwachtten "nitwits". Volgens haar "moeten die lui even nadenken hoe het is als je iemand voor je huis krijgt" met een fakkel.

Corinne Ellemeet (GroenLinks) spreekt van "pure intimidatie" en vindt het voorval "volstrekt onacceptabel". VVD'er Peter Valstar noemt de betogers "sneue amoebes" en "laffe klapharken".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.