Terug

Volg Vandaag Inside

Mensenrechtenorganisaties bezorgd om duizenden overleden arbeiders in Saudi-Arabië richting WK

20 mrt 2024, 14:08

In aanloop naar het WK voetbal in 2034 maken mensenrechtenorganisaties zich zorgen over de arbeidsomstandigheden van migranten in Saoedi-Arabië. The Guardian meldt woensdag op basis van cijfers van Bangladesh dat tussen 2008 en 2022 minimaal 13.685 arbeidsmigranten uit dat land in Saoedi-Arabië zijn gestorven.

In 2022 kwamen er ruim 1.500 arbeidsmigranten om het leven, meer dan vier mensen per dag, waarvan drie kwart van de sterfgevallen wordt bestempeld als "een natuurlijke dood". Dat weet Bangladesh volgens The Guardian op basis van de gegevens die de Saoedische autoriteiten aanleveren. De gemiddelde leeftijd bij het overlijden is 44 jaar.

"De FIFA heeft geen lessen getrokken", reageert Minky Worden van Human Rights Watch tegen The Guardian. "Een gigantisch evenement organiseren zonder de juiste maatregelen te treffen kan veel arbeidsmigranten het leven kosten. Ook in dit opzicht worden de mensenrechten in het land geschonden."

Amnesty International was al eerder woedend op de FIFA om het WK voetbal in 2034 te laten organiseren in Saoedi-Arabië. De mensenrechtenorganisatie verlangt duidelijkheid over de onverklaarbare doden. "De FIFA moet duidelijk maken dat organiserende landen zich moeten houden aan het mensenrechtenbeleid van de bond", aldus Steve Cockburn, hoofd economische en sociale rechtvaardigheid bij Amnesty International.

Hélène Hendriks reageerde dinsdag bij Vandaag Inside op een interview van Georginio Wijnaldum met Noa Vahle, waarin de middenvelder onder meer gevraagd werd naar zijn keuze voor Saudi-Arabië na een eerdere boycot van Vandaag Inside. Bekijk het terug in de video bovenaan deze pagina.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.