Terug

Volg Vandaag Inside

Memphis pleit voor collectief statement over WK in Qatar

Memphis pleit voor collectief statement over WK in Qatar

26 mrt 2021, 08:00

Memphis Depay heeft over veel zaken een duidelijke mening. De aanvaller van het Nederlands elftal wil zich echter nu nog niet inhoudelijk uitlaten over de mensenrechtensituatie in Qatar, dat eind volgend jaar het WK voetbal huisvest. "Iedereen vindt daar wat van, maar je kan beter een collectief statement maken. Daar praten we nu over, ook met andere landen", zegt Depay in Zeist, tussen de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije en Letland in.

De 27-jarige spits van Olympique Lyon en Oranje kent de verhalen over de duizenden gastarbeiders die in Qatar zijn overleden bij het bouwen aan de WK-stadions. "We krijgen daar veel vragen over. Logisch ook. Al waren die vragen er niet in andere situaties en bij toernooien in landen waar ook slechte dingen zijn gebeurd. Qatar ligt nu onder een vergrootglas en als wij daar naartoe gaan, gaan we met elkaar kijken wat we kunnen doen om dat uit te drukken. We doen dat dan samen of zelfs met andere landen, zodat de impact groter is en de boodschap nog duidelijker."

Volgens Depay voeren diverse landen op de achtergrond overleg met elkaar over collectieve acties. De voetballers van Noorwegen en Duitsland lieten de afgelopen dagen al van zich horen via boodschappen op T-shirts. "Mooi dat er nu al een statement is", aldus de aanvoerder van Olympique Lyon, die weet dat hij als bekende topvoetballer met zijn woorden behoorlijk wat impact kan hebben op de autoriteiten in Qatar.

"Als topvoetballers hebben we zeker een stem. Maar ik leef heel erg in het moment, weet je. In Frankrijk hoor ik mijn teamgenoten hier niet echt over. Dat geldt ook voor de spelers uit het Franse elftal en andere sterren", zegt de oud-PSV'er. "Veel spelers leven 'in het moment', omdat hun focus op het voetbal ligt. Als je geen voetballer bent, begrijp je dat misschien niet. Natuurlijk is het belangrijk om het over dit onderwerp te hebben, maar dan moeten we wel weten waar we voor staan. Daar zijn we op dit moment met andere landen mee bezig. We kunnen beter een collectief statement maken dan ieder voor zich."

Bondscoach Frank de Boer en aanvoerder Georginio Wijnaldum vertelden begin deze week op een persconferentie dat het Nederlands elftal wil helpen om de situatie in Qatar te verbeteren als het zich plaatst voor de mondiale eindronde. De KNVB benadrukt dat het nooit voorstander is geweest van het houden van een WK in Qatar. Net als mensenrechtenorganisaties ziet de voetbalbond echter geen heil in een boycot. De beleidsmakers uit Zeist willen, zodra het weer kan, naar Qatar reizen om met eigen ogen te zien wat daar gebeurt en om zelf misstanden te kunnen aankaarten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.